Lista čekanja za ponos – lekari iz sveta dolaze u Beograd na usavršavanje

U našem zdravstvu postoje i dobre liste čekanja. Umesto pacijenata, na njoj su lekari – stručnjaci iz sveta koji čekaju da ih prime naši stručnjaci na usavršavanje na Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Mnogim lekarima iz sveta Klinika za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije širom je otvorila vrata. Ovde su stekli znanje, ali i rutinu. Da uči od najboljih, želja je i specijalizanta vaskularne hirurgije doktora Rikarda Milora iz Milana.

"Odlučio sam da dođem u Srbiju, jer se ovde radi otvorena hirurgija, a ja želim da poboljšam svoje veštine. Ostajem šest meseci, što nije dugo, ali mislim da mogu mnogo da naučim u ovoj bolnici i od profesora Davidovića", kaže doktor Miloro.

Specijalizant iz Italije u Beograd je stigao u martu, a odlazi u septembru. Tada stiže i novi kandidat, iz Španije.

"To je rezultat intenzivne međunarodne saradnje sa najznačajnijijm centrima koji se bave vaskularnom hirurgijom u Evropi i svetu, a iz te saradnje su zaključili da bi njihovi mladi vaskularni hirurzi imali šta da nauče kod nas. Reč je o otvorenoj hirurgiji trbušne i grudne aorte", ističe profesor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju.

Dugačka je lista čekanja za ulazak na kliniku. Na usavršavanje poslednji kandidat će doći u martu 2020. godine. U srpskoj prestonici borave do šest meseci.

"Sve češće prilikom nekog predavanja u inostranstvu, pored mojih vršnjaka, mojih prijatelja srećem i te mlade ljude koji su nekada učili ovde kod nas. Ti susreti su uvek prijatni i dirljivi. Iz godine u godinu oni zauzimaju sve značajnije pozicije u svojim institucijama", navodi profesor Davidović.

Dug je bio put do međunarodnog priznanja. Klinika je dobila sertifikat kojim je proglašena za jedan od pet evropskih centara akreditovanih za izvođenje najsloženijih vaskularnih procedura i edukaciju mladih vaskularnih hirurga i rešenje da je proglašena za Nacionalni referentni centar za hirurgiju aorte. Sve to je postigao tim koji čine vaskularni hirurzi, radiolozi, angiolozi, anesteziolozi.

"To je tim koji radi najsloženije vaskularne procedure. Tako da kada je reč o vaskularnoj hirurgiji u budućnosti, zaista nema razloga za brigu", ističe doktor zbog kojeg stranci čekaju u redu da bi učili od njega.

Klinika za vaskularnu hirurgiju ima 40 lekara i 85 medicinskih sestara. Za godinu dana su uradili 57.000 pregleda, 20.000 ultrazvučnih pregleda, 2.363 operacije, 600 na aorti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи