Srpski raketaši dejstvovali po ciljevima na "Šabli"

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uspešno su danas izvršili gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu "Šabla", čime je završeno peto zajedničko gađanje sa pripadnicima oružanih snaga Republike Bugarske.

U Bugarskoj se od 4. do 14. juna održava peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru "Šabla 2019".

Na zajedničkom gađanju učestvovalo je oko 130 pripadnika Vojske Srbije iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Prvi na teren jutros su izašli pripadnici srpske vojske, a pored njih, na obali Crnog mora bili su i američki i bugarski vojnici.

Govoreći o rezultatima pokazanim na današnjem gađanju, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković je istakao da lovačka avijacija i raketne jedinice za PVD pokazuju odličnu osposobljenost posada i posluga.

Osvrnuvši se na učešće naše avijacije na ovoj vežbi 2011. godine, komandant RViPVO je istakao da smo mi i tada imali uvežbane pilote aviona MiG-29, ali da ove godine u gađanju učestvuje značajno veći broj pilota i aviona, što znači da imamo veći broj aviona na kojima se ostvaruje nalet i time nivo naleta po pilotu.

"Izuzetno je značajno da što više pilota ima prelet gde ostvaruje vatreno dejstvo, to je najviši nivo obuke i posle ovoga vi ste spremni da izvršavate sve borbene zadatke", istakao je general Žarković.

Govoreći o uspešnosti gađanja, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković, pomoćnik rukovodioca gađanja za raketne jedinice za PVD na vežbi "Šabla 2019", istakao je da su sve mete koje su bile lansirane, četiri padobranske i jedna radio-upravljena meta RUM, pogođene i uništene, kao i da su tri padobranske mete lansirane za lovačku avijaciju takođe uništene.

"Bojno gađanje je kruna svake obuke i ono ima specifičnu težinu, jer se raketaš postaje tek po izvršenom bojnom gađanju", istakao je general Janković dodajući da se u ovako složenim situacijama gađanja ljudi očeliče i vrate kompletni i iskusniji s više znanja.

Među učesnicima ovogodišnjeg gađanja na "Šabli" odlične rezultate i pogotke je ostvarila i potporučnik Hristina Filpović, komandir raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RViPVO. Ona je prva žena koja je u našoj Vojsci izvršila gađanje raketom "Strela 2M" na cilj i ostvarila direktan pogodak na ovogodišnjoj vežbi.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je istakao značaj saradnje, ukazujući da su gađanje i zajednička vežba bili prilika za uvežbavanje i predstavljanje sposobnosti svake od zemalja učesnica. On je, takođe, istakao da je saradnja važna za očuvanje mira na Balkanu.

Poligon "Šabla" nalazi se kod Varne. Postoji od 1945. godine, a od 2000. je u sastavu avijacije Bugarske.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво