Srpski raketaši dejstvovali po ciljevima na "Šabli"

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uspešno su danas izvršili gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu "Šabla", čime je završeno peto zajedničko gađanje sa pripadnicima oružanih snaga Republike Bugarske.

U Bugarskoj se od 4. do 14. juna održava peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru "Šabla 2019".

Na zajedničkom gađanju učestvovalo je oko 130 pripadnika Vojske Srbije iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Prvi na teren jutros su izašli pripadnici srpske vojske, a pored njih, na obali Crnog mora bili su i američki i bugarski vojnici.

Govoreći o rezultatima pokazanim na današnjem gađanju, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković je istakao da lovačka avijacija i raketne jedinice za PVD pokazuju odličnu osposobljenost posada i posluga.

Osvrnuvši se na učešće naše avijacije na ovoj vežbi 2011. godine, komandant RViPVO je istakao da smo mi i tada imali uvežbane pilote aviona MiG-29, ali da ove godine u gađanju učestvuje značajno veći broj pilota i aviona, što znači da imamo veći broj aviona na kojima se ostvaruje nalet i time nivo naleta po pilotu.

"Izuzetno je značajno da što više pilota ima prelet gde ostvaruje vatreno dejstvo, to je najviši nivo obuke i posle ovoga vi ste spremni da izvršavate sve borbene zadatke", istakao je general Žarković.

Govoreći o uspešnosti gađanja, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković, pomoćnik rukovodioca gađanja za raketne jedinice za PVD na vežbi "Šabla 2019", istakao je da su sve mete koje su bile lansirane, četiri padobranske i jedna radio-upravljena meta RUM, pogođene i uništene, kao i da su tri padobranske mete lansirane za lovačku avijaciju takođe uništene.

"Bojno gađanje je kruna svake obuke i ono ima specifičnu težinu, jer se raketaš postaje tek po izvršenom bojnom gađanju", istakao je general Janković dodajući da se u ovako složenim situacijama gađanja ljudi očeliče i vrate kompletni i iskusniji s više znanja.

Među učesnicima ovogodišnjeg gađanja na "Šabli" odlične rezultate i pogotke je ostvarila i potporučnik Hristina Filpović, komandir raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RViPVO. Ona je prva žena koja je u našoj Vojsci izvršila gađanje raketom "Strela 2M" na cilj i ostvarila direktan pogodak na ovogodišnjoj vežbi.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je istakao značaj saradnje, ukazujući da su gađanje i zajednička vežba bili prilika za uvežbavanje i predstavljanje sposobnosti svake od zemalja učesnica. On je, takođe, istakao da je saradnja važna za očuvanje mira na Balkanu.

Poligon "Šabla" nalazi se kod Varne. Postoji od 1945. godine, a od 2000. je u sastavu avijacije Bugarske.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 13. jun 2019, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

Ko kaze...

da je prosla vlast ( bivsa Jugoslavija ) radila na zastiti drzave Srbije .Ona je postojala da bi bila garant mira izmedju zapada i istoka .Mi smo bili pod rukom zapada i pre i sada .Dokle cemo biti ubedjeni da smo slobodni i jaki .Imacemo onoliko naoruzanja koliko nam oni odrede ,

(četvrtak, 13. jun 2019, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Haha

Da si ti ziv i zdrav oni imaju S300 od 80' godina.Ko je kriv nasoj bivsoj drzavi sto je smatrala da je zemlja bezbedna sa sistemima iz 60' godina i sto nike u to ulagala.Valjds ce se to promeniti...

(četvrtak, 13. jun 2019, 13:10) - Dragan [neregistrovani]

Kako to da Bugari

imaju S-300?
A mi gadjamo nekakvim rucnim modelima...