Kućni red, između kazni i tolerancije

U mnogim gradovima Srbije odluke o kućnom redu u stambenim zgradama već postoje, ali iskustvo u primeni kaže da se do sada nije desilo da je neko kažnjen, recimo, zbog plača bebe u stanu ili zbog trešenja mrvica sa prozora. Od inspektora, komunalnih policajaca, ali i profesionalnih upravnika širom Srbije saznajemo da suština nije u kaznama već u vraćanju poverenja među komšijama i toleranciji.

U odlukama o kućnom redu ne piše da komšiji treba reći dobar dan, ali piše da je zabranjeno praviti buku u većini gradova od 16 do 18 sati i noću. Šapčani npr. kažu da se kućni red ne poštuje, dok su Nišlije, čini se, tolerantnije.

Najčešće primedbe odnose se na buku u stanovima, u Nišu gde je dozvoljeni nivo 35 decibela od početka godine podneto je 36 prijava, kazna za fizička lica recimo u Čačku iznosi od pet do čak 25.000 dinara, ali je npr. u Subotici buka na poslednjem mestu po prijavama.

"Ostavljanje stvari na hodnicima, neodržavanje zajedničkih delova prostorija, držanje kućnih ljubimaca i sporadično se pojavljuju neke prijave vezano za buku, obično je to buka vezano za puštanje muzike. ", rekla je Vesna Hajnal iz subotičkog Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Saša Markišić iz niške gradske opština Medijana naveo je da su u jednoj kontroli utvrdili da je jedna osoba morala da ima štake kao pomagala, ali, nažalost, nije imala gume na donjem delu štaka i da se onda to čulo.

"Ali to su stvarno pojedinačni slučajevi, najčešće prijave su kada se radi o buci koja dolazi iz poslovnog prostora koji je u okviru stambenog", naveo je Markišić.

Nenad Ilić iz Komunalne policije Šabac kaže da kada su u pitanju termini i intervali proslave su uglavnom vikendom kasno uveče, dok se radovi izvode radnim danima u popodnevnim časovima.

"Ono što je karakteristično za grad Šabac, a to je da postoji dobar stepen tolerancije", istakao je Ilić.

Tolerancija je ključna, kažu i upravnici zgrada pa je njihova prva obaveza da upozore stanare, odnosno probaju da reše problem bez kazni.

"Sa druge strane sada smo u problemu u nekim zgradama gde su starije veš mašine pa kada krene centrifuga posle ponoći, a stanari naravno koriste jeftinu struju i onda dolazi, komšiji smeta onda on zove, onda je već malo nezgodno kako reagovati u tim situacijama", rekao je Slobodan Jakovljević, profesionalni upravnik iz Niša.

Radica Tonić, upravnica, takođe iz Niša, istakla je da je veoma bitno da ljudi imaju informaciju, ali pre svega osnovno kućno vaspitanje i osećaj da ono što ne vole da njima neko radi da ni oni ne rade drugome.

Iako stanari mogu da budu kažnjeni i zbog loše postavljenog cveća, veša na terasi koja gleda na ulicu, curenja vode iz klima uredjaja, takve prijave su za sada retkost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво