Sa bebom na more – da ili ne

Pripreme za prvo letovanje sa bebom za većinu roditelja su mnogo više od pakovanja kofera. Zbog poteškoća koje ih mogu zadesiti, česta dilema roditelja je i da li uopšte ići sa bebom na letovanje. O tom i sličnim pitanjima roditelje savetuje centar "Halo beba" Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Roditelji bi trebalo da biraju letovalište prema uzrastu bebe, kaže Jelena Vasojević iz centra "Halo beba". Kada su u pitanju bebe mlađe od šest meseci, kao destinacije se predlažu planine ili sela, odnosno mesta sa više hlada, umesto mora, jer neke bebe teško podnose visoke temperature.

"Sa bebama do tri meseca treba dobro razmisliti da li uopšte krenuti sa njima na letovanje, a bebe do šest meseci svakako nije dobro izlagati sunčevim zracima", navela je Vasojevićeva.

Što se tiče načina putovanja, za bebe starije od šest meseci avion je jako dobro prevozno sredstvo, jer bebe bolje podnose uzletanje i sletanje od odraslih. I automobil ima svoje prednosti — može se poneti više stvari koje su potrebne bebi u toku letovanja.

Kada se stigne na destinaciju, bebe do šest meseci ne treba da budu na plaži između 10 i 17 sati. Ukoliko roditelji izvode bebe u tom periodu, neophodna je adekvatna zaštita — pokriveni svi ekstremiteti, šešir sa širokim obodom i krema sa zaštitnim faktorom za bebe starije od pola godine.

"Ako roditelji odluče da krenu sa mlađom decom na more ili na neke dalje destinacije, uslovi u kojima borave treba da budu približno slični uslovima u kući i da prate bebin ritam", rekla je Vasojevićeva.

Brza adaptacija 

Bebe se brzo adaptiraju na razliku u vremenskim zonama — svoj dnevni ritam uspeju da usklade za najkasnije dva dana.

Kada je u pitanju ishrana, preporučuje se da u prepodnevnim i popodnevnim časovima bude kaloričnija, kao i da se unosi dosta tečnosti.

U "putnoj apoteci" treba da se nađu probiotici, elektroliti za hidrataciju i antipiretici.

Centar "Halo beba" je dostupan non-stop, kako bi zaposleni uvek mogli da pomognu roditeljima sa nedoumicama pre putovanja, ali i oko problema koji ih zadese kada već stignu na letovalište.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво