Predstavljen program "Studiraj u Srbiji" namenjen stranim studentima

Na sajmovima obrazovanja, pa i turizma, naši poslenici obrazovanja predstavljaju prednosti studiranja u Srbiji, kako bi privukli što veći broj stranih studenata.

U Beogradu je predstavljen program "Studiraj u Srbiji" predstavnicima 20 zemalja Evrope i Azije.

Strani studenti stižu u našu zemlju ukoliko sami finansiraju studije ili kroz Erazmus plus program Evropske unije. Među njima je i Linus, koji je iz Nemačke stigao u Kragujevac.

"Na univerzitetu u mojoj zemlji ima više mogućnosti, ali ovde mi je lepše. Naučio sam kako da sa manjim mogućnostima mogu da naučim isto ako ne i više iz oblasti hemije", kaže Linus Kukling sa Instituta za hemiju u Kragujevcu.

Uz poziv "Studiraj u Srbiji" istoimeni program treba da u našu zemlju dovede što više stranih studenta. Da znanje postane naš izvozni adut, naši Univerziteti im nude 130 studijskih programa na engleskom jeziku.

"Svakako ugled zemlje je na prvom mestu. Nije minorna ni zarada. Ako kažem da jedan Kipar sa 20.000 stranih studenata ima prihod od milijardu evra. Samo Novosadski univerzitet ima duplo veći kapacitet. Možda i na prvom mestu je ostanak mladih koji mogu da nađu sebi mesto na unverzitetu", naglašava ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Od 100.000 studenata, koliko se školuje na Univerzitetu u Beogradu, 5.000 je iz inostranstva.

"Pedeset odsto su studenti iz bivših jugoslovenskih republika, koji zapravo govore srpski jezik, kako god ga oni zvali u njihovim državama. Tako da je intencija ministarstva i univerziteta da privuku što veći broj pod znacima navoda pravih stranih studenata", ističe Nenad Zrnić.

Nudi se ono što Srbija trenutno najbolje ima - uglavnom inženjerske i studije medicine, farmacije, poljoprivrede. 

"Današnja prezentacija daje nam jasniju sliku o visokom obrazovanju u Srbiji. Među mladim Indonežanima popularne su vaše studije poljoprivrede i medicine", kaže ambasador Indonezije Mohamed Čandra Vidja.

Uspostavljene studentske veze kasnije postaju privredne i ekonomske.

"U Palestini je čak i grupa naših bivših studenata osnovala političku stranku i kandidovala se na izborima -to su indirektni ambasadori naše zemlje sa kojima sutra možemo da poslujemo", kaže upravitelj Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović.

Iz regiona Zapadnog Balkana u Srbiji trenutno studira 9.000 studenata, dok je njih 1.500 samofinansirajućih, van ovog regiona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво