Bez novih slučajeva infekcije u GAK "Narodni front", mere na snazi još nekoliko dana

U GAK "Narodni front" i dalje traju posebne mere zbog bolničke infekcije. Prema statističkim podacima u Beogradu se registruje jedna bolnička infekcija na 100 pacijenata.

Na odeljenju Neonatologije u GAK Narodni front, gde je 7. juna otkrivena bakterija klebsijela, obavljena je desinfekcija i detaljno čišćenje. Nastavljaju se epidemiološka ispitivanja, a pooštren je i nadzor, potvrdili su nam u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

"Sve protivepidemiološke mere su preduzete u momentu kada je otkriveno prvo dete koje je u hemokulturi imalo bakteriju klebsijelu. Sve su mere preduzete, pre svega one koje sprečavaju kontaktno širenje, detaljno su oprana i dezinfikovana sva odeljenja neonatologije", objašnjava epidemiolog GZJZ Biljana Begović Vuksanović.

Prema podacima statistike, prošle godine je u Beogradu zabeleženo ukupno 2.800 bolničkih infekcija što znači da je Beograd u granicama evropskog proseka, jer se godišnje registruje jedna bolnička infekcija na 100 pacijenata

"Najčešće bolničke infekcije su izazvane bakterijama koje se inače mogu naći u našem okruženju čak kod ljudi koji nisu kompromitovani imunog sistema, znači potpuno su zdrave i mogu da žive sa tim bakterijama bez da izazovu neki poremećaj zdravlja. Međutim kod male dece, tek rođene dece ili prevremeno rođenih beba ili kod starijih pacijenata takve bakterije mogu da naprave problem", navodi Biljana Begović Vuksanović.

Aktivni nadzor u bolnici "Bežanijska kosa"

Proverili smo kakva je epidemiološka situacija u bolnici na Bežanijskoj kosi, koja ima 12 odeljenja, a kapacitet je 360 kreveta za ležeće pacijente. U toj klinici je na snazi je tzv. aktivni nadzor.

"Mikrobiološke labaratorije, svaki pozitivan nalaz koji izađe istog trenutka se ide na odeljenje sa koga je poslat materijal i obilazi se pacijnt i gleda se da li postoji mogućnost da se dobija bolnička infekcija, da li je potrebno sprovesti neke pooštrene mere kod tog pacijenta da se napravi prostorna izolacija ili neki drugi tip izolacije da ne bi došlo do širenja bakterija i izolata. Svakodnevno se obilaze sva odeljenja posebno jedinica intezivne nege", kaže sanitarno-ekološki inženjer u bolnici "Bežanijska kosa" Tijana Pavlović.

Najmanji rizik od infekcije je na kardiološkom odeljenju, jer je veliki protok pacijenata koji se kratko zadržavaju. A povećani su rizici na hirurgiji.

"Zato što su pacijenti operisani i svako od njih ima postoperativni tok koji može da traje i duže gde je rizik veći od dobijanje infekcije", objašnjava Pavlovićeva.

Kako ističu u GAK "Narodni front" od petka do danas nije zabeležen nijedan novi slučaj infekcije. Kako obaveštavaju iz ove klinike pacijentkinje i javnost nema mesta za širenje panike, ali je neophodno da iz predostrožnosti vanredne mere budu na snazi i narednih nekoliko dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво