Ni kazna ne pomaže: Svaki šesti Beograđanin gleda u telefon dok prelazi ulicu

Čak 15,8 odsto Beograđana koristi mobilni telefon, ili ima slušalice u ušima dok prelazi ulicu, što je zakonom zabranjeno. Stručnjaci ističu da se tako drastično smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nesreće.

Kazna za korišćenje telefona ili slušalica tokom prelaska pešačkog prelaza je 3.000 dinara.

Načelnik Uprave saobraćajne policije za Beograd Dragan Bogosavac kaže za RTS da ta kazna možda nije visoka, ali da je korišćenje telefona starahovito opasan faktor koji utiče na bezbednost.

Indikatori bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu za Beograd pokazuju da čak 15,8 građana čini taj prekršaj.

Represija nije dovoljna da bi pešaci prestali to da čine, potrebna je i prevencija – kampanje i akcije koje će pomoći građanima da shvate da je korišćenje telefona izuzetno opasna stvar.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da pešaci treba da budu svesni da je pešački prelaz deo kolovoza.

"Pešaci su na prelazu gosti, imaju prednost, ali ne mogu da se ponašaju kako hoće. Niko ne želi da ga udari tona i po metala. Treba izdržati 10, 15, 20 sekundi i zamoliti sagovornika da sačeka na vezi i odloži gledanje društvenih mreža", rekao je Okanović.

Apelovao je na roditelje da razgovaraju sa decom i da im objasne koliko je opasno gledati u telefon.

"Niko ne može da pazi koliko mi sami, ali ako gledaju telefon, onda im se mogućnost izbegavanja nesreće značajno smanjuje", zaključio je Okanović.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво