Ni kazna ne pomaže: Svaki šesti Beograđanin gleda u telefon dok prelazi ulicu

Čak 15,8 odsto Beograđana koristi mobilni telefon, ili ima slušalice u ušima dok prelazi ulicu, što je zakonom zabranjeno. Stručnjaci ističu da se tako drastično smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nesreće.

Kazna za korišćenje telefona ili slušalica tokom prelaska pešačkog prelaza je 3.000 dinara.

Načelnik Uprave saobraćajne policije za Beograd Dragan Bogosavac kaže za RTS da ta kazna možda nije visoka, ali da je korišćenje telefona starahovito opasan faktor koji utiče na bezbednost.

Indikatori bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu za Beograd pokazuju da čak 15,8 građana čini taj prekršaj.

Represija nije dovoljna da bi pešaci prestali to da čine, potrebna je i prevencija – kampanje i akcije koje će pomoći građanima da shvate da je korišćenje telefona izuzetno opasna stvar.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da pešaci treba da budu svesni da je pešački prelaz deo kolovoza.

"Pešaci su na prelazu gosti, imaju prednost, ali ne mogu da se ponašaju kako hoće. Niko ne želi da ga udari tona i po metala. Treba izdržati 10, 15, 20 sekundi i zamoliti sagovornika da sačeka na vezi i odloži gledanje društvenih mreža", rekao je Okanović.

Apelovao je na roditelje da razgovaraju sa decom i da im objasne koliko je opasno gledati u telefon.

"Niko ne može da pazi koliko mi sami, ali ako gledaju telefon, onda im se mogućnost izbegavanja nesreće značajno smanjuje", zaključio je Okanović.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2019, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

JBT

A tek voznja bicikla po BGu...ne zna se ko je gori, ludaci za volanom ili ovi zombi pesaci sa telefonima...

(utorak, 11. jun 2019, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

Vece kazne

Nije se Švaba pametan rodio nego se lupanjem po dzepu opametio.

(utorak, 11. jun 2019, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Nisam vozač

Ali se pitam kako su ranije ljudi mogli voziti bez mobilnog telefona na uvetu? A pogotovo kako su skretali na raskrsnici jednom rukom držeći mobilni, a drugom volan i menjač? Ja to nikad ne bih mogao naučiti...

(utorak, 11. jun 2019, 12:09) - Боки [neregistrovani]

Занимљиво

..треба да им се поправи стање, да би купили бољи телефон или шта?

Па поента овога је да им НЕ БУДЕ ГОРЕ нпр. да не ходају пар месеци са фиксатором у нози или тако нешто.
Ето МУП чули сте "сјајну" идеју горе у коментару Убудуће када неко угрожава безбедност (своју и туђу) обавезно да га питате како је, шта га мучи....треба ли му бољи можда телефон?

(utorak, 11. jun 2019, 11:44) - anonymousJa to ne radim [neregistrovani]

Predlog za razmatranje

Jedno od efikasnih rešenja bilo bi i privremeno oduzimanje mobilnog telefona, kojeg osoba koristi na pešačkom prelazu. Recimo na šest meseci, a po isteku toga vremena da se telefon vrati vlasniku uz pisano upozorenje da će telefon biti trajno oduzet ako se delo ponovi.

(utorak, 11. jun 2019, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

Ti zakoni su grozni

Ti koji su doneli takve zakone treba momentalno da podnesu ostavke. Oni nisu pitali te ljude koji se kažnjavaju kao ni ostale šta ih muči, kako žive itd i nisu se potrudili da se popravi stanje tih ljudi.