Godišnjica ubistva Milana Pantića, uručena nagrada za novinarsku hrabrost

Polaganjem venaca na spomenik novinaru "Večernjih novosti" Milanu Pantiću u Jagodini obeležena je 18. godišnjica od svirepog ubistva ovog novinara. Cveće je položeno i na spomen-ploči na mestu na kom je Pantić ubijen. Nagrada za novinarsku hrabrost – "Milan Pantić" uručena je američkom novinaru i suosnivaču onlajn magazina "Intersept" Džeremiju Zejhilu.

Rodbina, prijatelji, novinari Jagodine i Srbije, danas su obeležili 18 godina od ubistva novinara, dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, Milan Babović je izjavio da ima pomaka u istrazi. "Dočekali smo punoletstvo jednog monstruoznog zločina, a da nismo dali odgovor kao društvo na ključno pitanje koje dugujemo pre svega porodici našeg kolege Milana Pantića, koga je mučki ubio u hodniku zgrade u kojoj živi", rekao je Babović novinarima ispred biste Pantiću na trgu koji nosi njegovo ime.

"Ono što nas hrabri je da ima nekih naznaka iz Višeg javnog tužilaštva da ima nekih pomaka u istrazi i mi se iskreno, kao kolege i kolektiv, najiskrenije nadamo da će pre sveg nalagodavci ovog monstruoznog ubistva biti otkriveni i to je naš dug prema našem dragom kolegi", rekao je Babović.

Poručio je da neće odustati i prestati da se bore da se rasvetli zločin koji nije granuo samo državu, već i celu Evropu.

Ispred Suda časti i Komisije za ubistvo novinara, novinarka Ljiljana Smajlović je istakla da je lično veoma razočarana zbog toga što, kako je rekla, "vlast za ovaj organizovani zločin nije pokrenula optužnicu makar protiv NN počinioca".

Ubistvo Pantića je dobrim delom rasvetljeno, ono je vezano za situacije o kojima je pisao, smatra Smajlovićeva. Ocenila je da je ubistvo novinara uvek organizovan zločin, tu su organizvane grupe, nalagodavci, izvršioci. Logično je da to preuzme specijano tužilaštvo za organizovani kriminal, smatra Smajlovićeva.

"Greška je urađena davno, država se nije postavila prema ovom zločinu kako je trebala, ali sada mi verujemo da je zločin rasvetljen bar do one mere do koje je ubistvo Slavka Ćuruvije bilo 2007. godine, pa opet smo čekali još osam godina do optužnice", navela je Smajlovićeva.

Uručena nagrada za novinarsku hrabrost

U Narodnoj biblioteci je uručena tradicionalna nagrada za novinarsku hrabrost – "Milan Pantić", a dobitnik ove godine je američki novinar i suosnivač onlajn magazina Intersept Džeremi Zejhil.

Zejhil se u ime svog naroda izvinio Srbiji zbog NATO bombardovanja RTS-a.

Nije došao da primi nagradu, a zahvalio se putem video-poruke. Odrekao se novčanog dela u korist mladih novinara, a plaketa je uručena novinaru Nedeljnika Muharemu Bazdulju.

Komemoraciji i uručenju plakete prisustovali su supruga i sin Pantića, Živka i Nemanja.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljniku Novi put iz Jagodine.

Ubijen je 11. juna oko osam sati ujutru "udarcima tupim predmetom u glavu" u hodniku ispred stana u Ulici Branka Radičevica, dok se vraćao iz prodavnice.

Do danas nema imena direktnih izvršilaca ni nalogodavaca ubistva. Komisija za istraživanje ubistava novinara je pre dve godine prikupljene dokaze predala nadležnom tužilaštvu.

Tokom istrage, koja još traje, provereno je više od 2.000 ljudi i obavljeno nekoliko stotina razgovora

Motiv za ubistvo Milana Pantića bili su njegovi tekstovi o kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i radu opštinskih vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво