Visok vodostaj i poremećaj među populacijom naterao divlje svinje u beg

Tridesetak divljih svinja prošle nedelje je sa Ratnog ostrva došlo čak do novobeogradskog bloka 30 i do samog centra grada. Stručnjak za lovstvo Aca Pantelić kaže za RTS da je visok vodstaj na Ratnom ostrvu naterao divlje svinje da preplivavaju Dunav.

Pantelić navodi da su sve divlje svinje koje su uhavćene su na nekoj vrsti oporavka i biće vraćene na svoje prirodna staništa. Siguran je da je deo svinja uspeo da se kroz grad probije do divljine.

Ističe da su divlje svinje inteligentne životinje kod kojih je jaka društvena struktura.

Prema njegovim rečima, pošto im je voda prekrila staništa, preplivale su kako bi našle neko rešenje.

"Obično se ponašaju strateški, postoji struktura među njima, ne beže bezglavo, u grupi je glavna krmača i ona donosi odluke", kaže Pantelić.

Pantelić smatra da se sve ovo ne bi dogodilo da je reč o stabilnom krdu, dodajući da poremećaj među populacijom može biti uzrokovan prenamnožavanjem.

Na širem području Ratnog ostrva, do Pančevačkog rita nalazi se više od hiljadu divljih svinja koje se tu nalaze više od jednog veka. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво