Stipendije za doktorske studije dobila 144 studenta

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević uručio je 144 ugovora o stipendiranju studenata doktorskih studija i njihovom uključivanju u naučnoistraživačke projekte Ministarstva. Oni će dobijati mesečnu stipendiju u iznosu od 46.000 dinara.

Čestitajući dobitnicima, ministar Mladen Šarčević je rekao da će Ministarstvo prosvete kreirati nove politike u obrazovanju, naročito visokom, i odvajati veća sredstva za stipendije, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

"Skoro je gotov zakon o takozvanim dualnim studijama, tako da će kompanije, gde god imaju interes, već od osnovnih studija finansirati vaše obrazovanje. Državi ostaje da nagrađuje vas kao najvrednije i najposvećenije učenju, tako što će odvajati veća sredstva i formirati nove budžetske linije", rekao je Šarčević na svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Šarčević je ocenio da je poslednjih godina dosta urađeno za nauku u Srbiji i kao primer naveo da je formiran Fond za nauku, koji će uskoro objaviti poziv za prvi projektni ciklus.

"Najvažnija je činjenica da smo nedavno postali punopravni član CERN-a. To otvara mnoga vrata i država će imati priliku da koristi benefite tog članstva", dodao je on.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je ocenila da se stipendijama uvažavaju potencijali studenata i mogućnost da daju doprinos nauci i svojoj zemlji.

"Mislim da su uslovi za nauku sada takvi da možemo da očekujemo značajne promene koje će vratiti onaj kompetitivni karakter nauke koji je izražen u svetu, a to je da ima mnogo dobrih naučnika, a nedovoljno para. To je standardna situacija u nauci u svetu, i zbog toga mora da postoji kompetetivni duh da se do finansiranja dođe", naglasila je ona.

Rektorka je dodala da veruje da će mladi stipendisti kroz doktorske studije steći znanja i veštine kako da se takmiče na globalnom tržištu nauke.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja finansira Program podsticanja i stipendiranja mladih i nadarenih za naučno-istraživački rad, koji obuhvata i stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i uključivanje u naučnoistraživačke projekte ministarstva. Ta programska aktivnost finansira se od 1. marta 2002. godine, i do ove godine stipendirano je 2.246 studenata. Finansiranje programskih aktivnosti utvrđenih ovim programom vrši se raspisivanjem javnog poziva za svaku budžetsku godinu. 

Pored redovnih obaveza na doktorskim akademskim studijama, stipendisti Ministarstva su u obavezi da budu angažovani u naučnoistraživačkim organizacijama na projektima koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo sufinansira i materijalne troškove naučnoistraživačkim organizacijama (fakultetima i institutima) za angažovanje stipendista na projektima u njihovoj instituciji.

Od ove godine, povećani su i iznosi za materijalne troškove i oni iznose za eksperimentalna istraživanja 7.000 dinara (bilo je 4.600 dinara) svakog meseca za jednog stipendistu, a po 4.000 dinara (bilo je 3.500 dinara) za teorijska istraživanja.

Stipendija može da traje najduže četiri godine, na osnovu postignutog uspeha na doktorskim studijama i angažovanju na projektu tokom prethodne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво