Ulica od 200 metara – sav bezbedni prostor za Srbe u Orahovcu

Na obodu Orahovca, grada od 15.000 stanovnika, svila se srpska enklava sa preostalih 300 žitelja. Izdržavaju se uglavnom od vinogradarstva ili od socijalnih davanja i zarada u javnim ustanovama koje finansira Republika Srbija. Dvadeset jednu godinu posle borbi, ubistava i egzodusa, u Orahovcu se samo jaka volja isprečila između uzurpatora i Srba, rešenih da opstanu u rodnom gradu.

U adaptiranom objektu su osnovna i srednja škola sa sedemdeset đaka. Nedaleko, tri prodavnice, opštinske prostorije, crkva i ambulanta. Kuće zbijene, visokih kapija, a iza svake od njih – životi različiti, a gotovo isti.

"Ljudi su oguglali na sve, naviknuti, misle da su zbog toga i rođeni, da jednostavno budu ovde i pate", kaže Jovan Đuričić, ovlašćeni član Privremenog organa opštine Orahovac.

"Menja se na bolje to što smo mi iskusniji, pa znamo da zaštitimo sebe", ističe direktorka gimnazije u Orahovcu Dobrila Vitošević.

U centru Orahovca žive kosovski Albanci. Na obodu su uglavnom Srbi, u stotinak kuća, one u gradu odavno nisu njihove.

Srpski deo Orahovca počinje jednom ulicom od čitavih 200 metara. I to je sav, njihov bezbedni prostor. Ali, ovde kažu: "ulica uska, a duša široka".

Srpski Orahovac ima samo jednog lekara, doktorku koja nikada nije napustila svoj grad i pacijente, a uprkos svemu što je preživela, njena vrata su otvorena i za kosovske Albance.

"Bez obzira na veru, nacionalnu pripadnost, izlazimo u susret svakom pacijentu. Lekova, sanitetskog materijala ima koliko-toliko, obezbeđeni smo, ali što se tiče sanitetskog vozila i goriva, mnogo imamo problema. Ali, šta je tu je. Izdržavamo", navodi Dostana Grković iz Doma zdravlja u Orahovcu.

Izdržavaju i oni čije bi detinjstvo trebalo da bude potpuno drugačije. Učenici osnovne škole "Dositej Obradović" rekli su za RTS da ih druga deca teraju kada hoće da se šetaju. Ističu da su navikli i nadaju se da će stanje biti bolje.

"Hrabrost izbija iz njih samih u određenim momentima. Kad brane svoje igralište, kad brane svoju ulicu, kad brane svoj kućni prag. Možda je to malo, drugima sa strane gledajući, ali to je veliki čin herojstva. Obilećevski", rekla je direktorka Vitošević.

Obiliće i laste prepoznaju, pa se u najstarijoj srpskoj kući, u Orahovcu, već dva i po veka gnezde. I ne odlaze.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво