Za bezbednije puteve – vozači oldtajmera savetuju mlade

Za protekle četiri godine na našim putevima na motociklima je poginulo 400, a povrđeno 11 hiljada većinom mladih ljudi. Od početka godine poginulo je osam motociklista, a povređeno preko 200 vozača sa prosekom starosti između 20 i 30 godina. U Asocijaciji za bezbednost motociklista pokreću niz akcija za edukaciju, ali i apeluju na nadležne da pojačaju kontolu naročito zaštine opreme koja je obavezna.

Najčešći uzrok nesreća je prekoračenje brzine i vožnja bez zaštitne opreme. Mladi vozači bez obuke sedaju na veoma moćne mašine koje postižu brzine preko 250 kilometara na čas i udesi u takvim uslovima najčešće se završavaju tragično.

Ako vozite motor vaše šanse da stradate u saobraćaju su 250 puta veće nego da vozite običan automobil. 

"I dalje ginemo na motocikilima, nezvanično od početka godine poginulo je osam motociklista, i ovim putem i ovim akcijma želimo da ukažemo svima onima koji se bave bezbenošću saobraćaja da obrate pažnju na kolege motocikiste. I dalje je rizik smrtnog stradanja veoma visok", kaže Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Jedna od akcija je i da vozači starih motocikala "oldtajmera" daju savete mlađima koji tek počinju. Planirano je nekoliko druženja i razmena iskustava.

"Ljudi koji voze klasik bajk veoma su pažljivi, jako dobri vozači u saobraćaju i procenat nesereća klasik bajk je prakticno sveden na nula procenata", kaže Rudi Dalibor iz Asocijacije za istorijska vozila.

Asocijacija za bezbednost motociklista posebno upozorava nadležne da što pre zakonski regilušu upotrebu elektrotrotineta.

Mnogi korisnici bez ikakve zaštitne opreme bez poznavanja propisa uključuju se u saobraćaj i ugrožavju sebe i druge. Brzina kojom se kreću parkovima i trotoarima bez zvuka veoma je opasna i može naneti ozbiljne povrede starijim osobama. Posebno je bitno osiguranje ko ima pravo i pod kojim uslovima da naplati štetu u nesrećnim slučajevima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи