Maloletni migranti nevidljivi za sistem

Posle ubistva dva migranta u Beogradu od kojih je jedan bio maloletan, postavlja se pitanje ko je odgovoran njihovo ponašanje i kretanje. Nadležni ističu da nemaju osnov da utiču na kretanje maloletnih migranata bez pratnje, dok se kao problem nameće stav socijalanih radnika – "oni ovde ne ostaju".

Nasilnik je postao žrtva - tako u najkraćem u Komesarijatu za izbeglice vide obračun migrantskih grupa. Od ubistva dvadesetogodišnjaka nije prošlo ni dvadeset četiri sata, već je ubijen sedamnaestogodišnjak. Mediji prenose, motiv je osveta.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da se radi se o grupi veoma problematičnih momaka.

Kako dodaje Cucić, upravo taj momak koji je sinoć ubijen maltretirao je druge migrante. "Kad god se reagovalo maltretirani nisu smeli da prijave nasilnika jer su se plašili, objasnio je Cucić.

Ako maloletni migranti imaju problem to treba da znaju njihovi staratelji – socijalni radnici u ovom slučaju. Dvojica ubijenih kolektivni smeštaj za izbeglice zamenili su hostelima. Da li su i koliko informacija imali nadležni, nema konkretnog odgovora.

"U interesu istrage, kao i prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz rada na konkretnim slučajevima. Gradski centar za socijalni rad u Beogradu nema mehanizme niti može da utiče na kretanje maloletnih migranata bez pratnje, niti na bilo koji način može da ih natera da koriste neku od ustanova i usluga socijalne zaštite koje su im obezbeđene u Srbiji", navodi se u saopštenju dostavljenom RTS-u.

Problem je kažu u Centru za pomoć tražiocima azila – stav – "oni ovde ne ostaju". Većinu maloletnika sistem ne vidi. Samo 19-oro je u prva četiri meseca ušlo u proceduru za dobijanje azila. Broj onih koji nisu, a tu nameru su izrazili, je 12 puta veći.

"Često čujemo taj argument od socijalnih radnika na terenu – 'pa oni će proći', ali to ne izuzima socijalne radnike i naš ceo sistem da se staramo u najboljem interesu tih maloletnika", navodi Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Laka meta kriminalaca 

Prema njegivim rečima, treba da budu u sistemu i da imaju regulisan pravni položaj kako bi se zaštitili oni sami kao i lokalna sredina i građani.

Maloletnici su baš zbog svog neregulisanog statusa laka meta kriminalaca. Mlađi od 18 godina su poželjni u lancu krijumčarenja, jer je kazneni sistem blaži prema njima. Postoje mere koje mogu da ih zaštite.

Radoš Đuorivić navodi da se te mere ogledaju u formiranju jednog centra za prihvat maloletnika bez pratnje.

"Socijalni radnici bi bili stalno prisutni u kontaktu sa policijom i drugim nadležnim službama", objašnjava Đurović.

Nadležni, dodaju, nema mesta za paniku, niti senzacionalističke naslove. Kroz Srbiju je za tri godine prošlo 150 hiljada ljudi. Incidenti su, kažu, svedeni na minimum i uglavnom se dešavaju među samim migrantima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи