Tri stotine tona opasnog otpada pronađeno u Kikindi

Godinu dana nakon što je na gradskoj deponiji otkriveno neadekvatno odlaganje opasnog otpada, u Kikindi je pre nedelju dana u pogonu hemijske industrije "HEMIK" otkriven deponovan otpad koji može ugroziti ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Kako je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilštvu u Kikindi, nadležnog za taj slučaj, odgovornom licu novosadske firme, zakupca dela prostora bivše Kikindske fabrike "Hemik", određeno je zadržavanje do 48 sati, zbog sumnje da je ta firma, u fabričkom krugu, na nezakonit način skladištila oko 300 tona opasnog otpada, uglavnom otpadne ambalaže kontaminirane hemijskim materijama.

Pripadnici kriminalističke policije i nadležnih inspekcija obavili su uviđaj na licu mesta i lokacija je obezbeđena, a nadzor i kontrolu obavila je inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

O čitavom slučaju obaveštena je kikindska Gradska uprava i nadležni Sekretarijat.

Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Kikinde, kaže da je istraga u toku.

"Rezultati analiza pokazaće nam o kojoj vrsti otpada i o okjim količinama se radi. Nema razloga za strah i brigu. Nadležni organi rade svoj posao, a javnost će biti blagovremeno obavešteni o svim novim podacima", navodi Krnićeva.

Na nadležnim organima je, dodaje Krnićeva, da kontrolišu sve operatere koji se bave upravljanjem otpadom i kontrolu dozvola, kako opasnog i neopasnog otpada.

"Na prvom mestu najpre kontrola, a zatim i kazne protiv počinilaca koji na neadekvatan način ugrožavaju zdravlje ljudi i životnu sredinu", naglasila je Krnićeva.

Uklanjanje tog posebno opasnog otpada će biti blagovremeno preduzet u skladu sa zakonskim normativima. To će obaviti nadležne stručne službe.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво