Jovanović za RTS:Brža procedura za dobijanje Uverenja o nekažnjavanju

Nove elektronske usluge u MUP-u smanjiće redove na šalterima, jer će se elektronski podnositi i zahtevi za uverenja o neosuđivanosti. Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović navodi za RTS da građani mogu Uverenje o nekažnjavanju da naruče preko portale e-Uprave.

Mihailo Jovanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da se preuzimanje Uverenja vrši u policijskoj upravi po mestu prebivališta.

"Kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova su promovisale i napravile niz fantastičnih elektronskih usluga  i jedna od njeih je – Uverenje o nekažnjavanju. Zajedno sa kolegama iz MUP-a omogućili smo da se zahtev za Uverenje o neosuđivanosti podnese preko portale e-Uprave, putem interneta, a preuzimanje Uverenja se vrši u policijskoj upravi po mestu prebivališta.", objašnjava Jovanović.

Dodaje da je cilj cilj e-Uprave da građani što manje idu na šaltere javne uprave ili uopšte ne idu na šaltere.

"Uvođenjem ove usluge, koju smo razvili u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, građanima olakšavamo da ne moraju da idu dva puta u policijsku upravu, već da elektronskim putem naruče Uverenje, ukoliko svrha Uverenja to zahteva i elektronski plate, a sam dokument preuzmu u svojoj policijskoj upravi", objašnjava direktor Kancelarije za IT i e-Upravu.

Dodaje da se uporedo, razvija mogućnost da putem Informacionog sistema eZUP, organi javne uprave kojima su ovi podaci potrebni u određenim postupcima, mogu da na jednostavan i brz način pribave ovo Uverenje po službenoj dužnosti, bez potrebe da ga građani uopšte donose i odlaze i jedanput na šalter.

Kako kaže, ovo je još jedan od mnogobrojnih rezultata u reformi javne uprave, kojom se ona transformiše u efikasan servis građana.

Navodi da godišnje država izdaje preko 750.000 Uverenja o nekažnjavanju.

Podnosilac zahteva za izdavanje Uverenja o nekažnjavanju neophodno je da bude prijavljen na Portalu e-Uprave ili korisničkim imenom i lozinkom ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom kako bi se usluga pokrenula.

Podnosilac zahteva vrši odabir koji se odnosi na mesto gde će uverenjem ostvariti svoje pravo, odnosno da li mu je uverenje potrebno za ostvarivanje prava u zemlji ili u inostranstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво