Pomak Srbije na putu održivog razvoja, lokalne zajednice ključne

Među 156 rangiranih zemalja, Srbija je na 40. mestu po realizaciji Strategije održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030 godine. Ključnu ulogu u tom procesu imaju lokalne zajednice, pred kojima je dug put, ali je značajan pomak već napravljen, ocenjeno je na skupu "Saradnjom do održivog razvoja."

Iskorenjivanje svih nejednakosti, uslov je održivog razvoja. Beograd je pre četiri godine započeo gradnju rampi za invalide, danas kažu da ne postoji zgrada iz koje im je upućen zahtev, a da to nije urađeno.

"Socijalna politika pored ekonomije i ekologije postaje ključni element u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja", kaže Nataša Stanisavljević iz Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Od situacije da se za socijalna davanja korisnicima duguje jednogodišnji gradski budžet, stiglo se dotle da dugova nema.

Cilj da do 2025. godine, u Srbiji 70 odsto dece ide u obdanište, u prestonici je ispunjen pre šest godina. U fokusu je borba protiv nasilja.

"Da bi smo bili uspešni moramo više nego ikad da radimo zajedno, da učimo jedni od drugih, da gradimo snažno partnerstvo među svima nama. Naravno, uključujići nacionalni nivo, našu gradsku vladu, privatne kompanije, civilno društvo i celokupnu zajednicu", ističe Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Đorđe Staničić iz Stalne konferencije gradova i opština kaže da malim opštinama nekada deluje nedostižno to što grad Beograd ima. "Ali ukoliko se udruže, ukoliko budu zajednički radili na ovim ciljevima i zadacima, ukoliko se udruže sa drugim opštinama imaće i kapaciteta i mogućnosti", smatra Staničić.

Težište održivog razvoja je na lokalnim zajednicama, kao i u procesu pridruživanja EU, u kome se 70 odsto novina odnosi na opštine. Dobar zamajac tim procesima daje reforma Uprave.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, ističe da se momentalno ne može obezbediti bolja adminstracija, ali su dosadašnjim izmenama i dopunama zakona, stručim usavršavanjem ali pre svega promenom stava prema radu, doveli do toga da napretka svakako ima.

Programsko budžetiranje, koje donosi odgovornost i političara i službenika uz ugradnju 17 ciljeva održivog razvoja u strateške planove lokalnih samouprava, vodi u pravcu jednakih šansi za sve građane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво