Kolubara i Jadar prete da se izliju

U Beogradu nema opasnosti od izlivanja reka, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je hidrološko upozorenje u kojem se navodi da će, zbog novih padavina, do sutra rasti vodostaji u centralnoj, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, lokalni timovi i Vojska pomažu ugroženima.

Novi pljuskovi tamo gde je voda već ušla u kuće, poplavila useve, ugrozila stoku.

"Zbog intenzivne nakvašenosti tla i tih pet do 15, 20 milimetara kiše bi pokrenulo novi talas, pa smo u skladu sa tim izdali upozorenje", kaže Dejan Vidaković, hidrolog RHMZ-a.

I naredne noći, od bujičnih vodotokova i izlivenih reka braniće se Kraljevčani, Knićani, stanovnici okolnih sela i pomoravskog kraja, upozorava RHMZ.

"Na čitavom slivu Ibra, na gornjem toku Zapadne Morave i na pritokama Moravice i Bjelice. Isto su izdata upozorenja za reku Gružu, Lepenicu i na pritokama Velike Morave", kaže Vidaković.

Nevreme se potom seli na Zapad. U naredna 24 sata zbog kiše će se prelivati Jadar i Kolubara sa pritokama. Dok se voda ne povuče, sa terena se ne povlači ni Sektor za vanredne situacije. Gde već mogu, pomažu da se teren raščisti, evakuisani vrate kućama.

"Sedam timova je upućeno na različite lokacije sa starešinama iz Ministarstva pored specijalnih timova angažovanisu i redovni timova, pripadnici vatrogasno-spasilačkih timova koji su u punom stepenu mobilnosti", kaže kaže Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije.

U poslednjih pet godina, podseća ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, izgrađeno je 500 vodoprivrednih objekata. I oni su zaštitili ljude i zemlju. Za bujice je bila potrebna još jedna lekcija. Država će ugroženima pomoći, obećava. Kako, znaće se posle sednice Vlade u četvrtak.

"Mi smo ovakve programe imali i 2014. i 2016 po istom principu kako smo to radili u drugim mestima, tako ćemo primeniti i sada. Ali da sačekamo da nam lokalne komisije i štabovi za vanredne situacije dostave podatke", kaže Nedimović.

Sava će kod Šapca i Beograda vrh talasa dostići sutra, kada će ući u prvi nivo odbrane od poplava, najavljuju hidrolozi. Tamiš i Brzava počeće da se povlače za 24 sata, a Dunav je u stagnaciji na gotovo celom toku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се