Plaćanje taksi u svim stanicama MUP-a, vozačka dozvola i na kućnu adresu

Od jula će građani koji podnose zahtev za izdavanje ili zamenu vozačke dozvole moći da se izjasne da li žele da im se ona dostavi na kućnu adresu, rekao je ministar Nebojša Stefanović. Zbog početka turističke sezone pušten u rad servis "kamere na graničnim prelazima" koji omogućava da se na sajtu MUP-a vidi uživo slika sa 13 prelaza.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da je počela prva faza instaliranja sistema koji će građanima omogućiti da sve takse za izdavanje ličnih dokumenata plaćaju karticama na šalterima MUP-a, čime se izbegava odlazak u banku ili poštu.

Stefanović je, prilikom predstavljanja novih elektronskih usluga i veb servisa MUP, rekao da je to već omogućeno na pet najopterećenijih terminala na šalterima u Ljermontovljevoj ulici u Beogradu i da se nada da će vrlo brzo biti instalirani u svim policijskim stanicama u Srbiji.

To je potreba na koju su građani ukazivali, a time se i povećava efikasnost u radu i skraćuje čekanje, istakao je ministar.

Stefanović je najavio i da se uvodi podnošenje zahteva o neosuđivanosti iz kaznene evidencije elektronskim putem, bez odlaska u policiju, čime će se smanjiti pritisak na policijske šaltere.

Dodao je da se godišnje izda 750.000 takvih potvrda, a da je prva faza projekta, koja se odnosi na fizička lica, već spremna, dok se uskoro očekuje proširenje i na pravna lica - privredne subjekte.

Prema rečima Stefanovića, ispunjeno je i obećanje dato početkom godine i od jula će građani koji podnose zahtev za izdavanje ili zamenu vozačke dozvole moći da se izjasne da li žele da im se ona dostavi na kućnu adresu.

Servisne kamere na 13 graničnih prelaza 

Kao veliku pomoć građanima on je naveo i to što će od danas biti puštene u rad servisne kamere na 13 graničnih prelaza, a uskoro i na svim ostalim, pa će zainteresovani moći na sajtu MUP pratiti da li negde ima gužvi na izlasku ili ulasku u zemlju.

Program je, naglasio je Stefanović, prilagođena i za pametne, android telefone, kakvih je najviše u Srbiji, pa će građani u svakom trenutku moći da znaju da li je na nekom prelazu prelazu gužva i tako planiraju putovanje i uštede vreme.

Upitan da li mu se čini apsurdno da, i pored stalnih hvaljenja premijerke Ane Brnabić postignutim u digitalizaciji, građani nailaze na nepremostive prepreke, poput slučaja kada vlast promeni ime neke ulice, a da ne obavesti MUP, Stefanović se složio da je to nedopustivo.

U Beogradu ni godinu i po dana od promene imena nekih ulica MUP nije dobio tu odluku, pa se građani koji žele da im se promeni adresa u ličnoj karti upućuju na šaltere katastra, gde im se za to naplaćuje taksa od 960 dinara, a Stefanović je rekao da će sa Anom Brnabić razgovarati o tome.

"Da vidimo šta možemo da učinimo i pomognemo građanima u slučajevima kad je ime ulice promenjeno mimo njihove volje. Imamo mogućnost da preko portala E-uprave razmenimo te podatke, konstatovao je on, najavljujući i da će razgovarati i sa predstavnicima katastra da sa MUP uvežu baze podataka", rekao je Stefanović.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. jun 2019, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Tako je!

Bravo! Jos nam olaksajte barem te svakodnevne egzibicije koje mora da pravimo

(ponedeljak, 03. jun 2019, 16:08) - anonymous [neregistrovani]

Granice guzva

Bilo bi korisno da se na granicama postave brojaci protoka putnika zato sto ima onih policijskih sluzbenika koji mozda namerno rade dosta sporije od ostalih kolega kada su velike guzve. Smatram da bi se na taj nacin ubzaro prolaz bar za 20%.

(ponedeljak, 03. jun 2019, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Pitam se

Kada ce vec jednom biti uvedeno elektronsko zakazivanje termina za pasoš u Kruševcu?

(ponedeljak, 03. jun 2019, 12:34) - Dejan [neregistrovani]

deja@gmail.com

Ovo su novine od velike pomoći građanima! Smanjiće se gužve, uštedećemo svoje vreme... više ne moramo da visimo po ceo dan pred šalterom! svaka čast! Srbija i naši građani to zaslužuju!

(ponedeljak, 03. jun 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

kiki

Svakako se zakon mora postovati kao i propisi. Svaki gradjanin mora da postuje zakon.