Nema ko da sedne za volan, više od 100 oglasa za vozače mesečno

Tržištu rada u Srbiji nedostaje oko 5.000 vozača C i D kategorije, rekao je za RTS Miloš Turinski iz "Infostuda". Najviše kandidata, kada se raspiše oglas, ima za poziciju kurira, istakao je Turinski.

Vozači spadaju u kategoriju traženijih zanimanja i relativno lako dolaze do posla, sa, u proseku, više od 100 oglasa za poslove mesečno, pokazuju podaci sajta Infostuda.

Najčešći oglasi za vozače odnose se na vozače teretnih vozila ili autobusa, odnosno kandidate koji imaju vozačku dozvolu za upravljanje vozilima C i D kategorije. 

Miloš Turinski iz "Infostuda" rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, da je relativno lako doći do posla jer je veća ponuda od potražnje.

"Imamo preko 100 oglasa mesečno, a za prethodnu godinu je bilo više od 1.200 oglasa koji su se odnosili na kategoriju trasnporta i logistike, odnosno potražnja za vozačima iz B ali najviše za kategorije C i D", kaže Turinski.

Prema njegovim rečima, posla zaista ima ali je kandidata sve manje i manje.

"Najlakše dolaze do posla vozači sa B kategirijom i tu vozača ima, ali gde nam manjka vozača je C i D kategorija", ukazuje Turinski.

Kada se govori o B kategoriji, Turinski kaže da oko 100 kandidata konkuriše za tu jednu poziciju.

Kako ističe, najviše ima kandidata, kada se raspiše oglas, za poziciju kurira - to je najtraženija pozicija, B kategorija je u pitanju, ali s druge strane - gde najviše konkurišu je oblast logistike, za menadžera logistike.

Govoreći o podacima o iskustvu vozača koji traže posao u drumskom saobraćaju, Turisnki kaže da u proseku nema zvanične podatke, ali u principu, kada poslodavac raspiše oglas za posao - on traži od kanidata da bude kvalitetan da ima godine radnog iskustva, odnosno pređenih kilometara iza sebe.

"Iskustvo je najbitnije, ali se često dešava da na tržištu rada ne može da se dođe do kandidata kakvog traži oglas za posao, pa je samim tim poslodavac primoran da zapošljava kandidate koji imaju manje iskustva nego što je oglas zahtevao", naglašava Turinski.

Prema rečima Turinskog, pet hiljada vozača nedostaje na tržištu rada u Srbiji.

Ističe da problem nastaje zbog toga što vozači odlaze u inostranstvo, ne samo mlađi već i iskusniji vozači.

"U inostranstvu su mnogo bolji uslovi, težak je posao i ovde i tamo. Nije bitno da li je Srbija, Evropa SAD, pošto su to tržišta gde vozači generalno odlaze, sve se svodi na pređene kilometre, sate provedene u vozilu", kaže on.

Oko 1.100 oglasa za magacinski deo 

Zanimanja koja se naslanjaju na logistički transportni sektor su magacioneri i operateri na viljuškarima.

"To je tražena grupa oglasa, na godišnjem nivou imamo oko 1.100 oglasa za magacinski deo, što je oko 100 oglasa na mesečnom nivou", rekoa je on i dodao da po jednom oglasu dobijamo 45 prijava.

Viljuškaristi koji spadaju u sektor magacina su traženi i na te oglase kandidati konkurišu u proseku 15 puta.

Koliko je plaćen posao zavisi od poslodavca do poslodavca, kaže Turinski i dodaje da trasnsportni poslovi nisu mnogo plaćeni.

"Malo je bilo oglasa za saobraćajne tehničare i inženjere, 25 do 30 oglasa godišnje, kandidata je bilo u sličnom broju, tako da je do te pozicije lako bilo doći", zaključio je Turinski.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво