Matursko veče košta kao letovanje

Uspomene sa mature, nažalost, već neko vreme mere se i novcem. I to ne malim. Ove godine, računica kaže, potrebno je između 14.000 i 42.000 dinara za matursko veče. I to nije gornja granica.

Nije lako izračunati koliko roditelje košta matursko veče jer, čini se, spisak može da se proteže u nedogled.

Vlasnik jednog butika Željko Zagorac kaže da haljina za devojke košta od 4.000 do 17.000, a ima i ekskluzivnih koje koštaju i 20.000. dinara. Većina haljina je, međutim, od 7.000 do 9.000, a cipelice od 4.000 do 8.000.

Ne treba zaboraviti ni torbicu, koja je oko 2.000 dinara.

Profesionalna šminkerka Sara Borojević šminkanje naplaćuje trideset evra. "Devojke obično traže jaču šminku, žele da istaknu sve na svom licu. Za malu maturu preporučujem nežniju šminku i da izgleda sveže i prirodno, jer treba da se istakne njihova mladost i lepota", kaže Sara.

Za obično pranje i feniranje kose treba dati najmanje 500 dinara, do 5.000 ukoliko se radi farbanje i nijansiranje kose.

Proslava u restoranu košta od 4.000 do 8.000 dinara. Cena je viša ukoliko je angažovan bend zvučnijeg imena.

Restoran biraju udružene snage – đački parlament, direktor, savet roditelja.

Kada se sve sabere, iznos bi mogao biti od 20.000 do 55.000 dinara. Naravno, mora se uzeti u obzir činjenica da ne bira jedna osoba sve najjeftinije a druga sve najskuplje ali i da mnoge devojke plaćaju dodatne tretmane.

Plaćaju se i fotografije i snimci s proslave, iznajmljivanje automobila ili taksija, nastavak proslave u nekom drugom lokalu.

U najboljem slučaju devojka bi mogla da se spremi i provede u restoranu za 18.500 dinara.

Računica za muškarce je, pored već navedenih troškova, još 7.000 do 15.000 dinara za odelo i 4.000 do 10.000 za obuću. To je oko 15.000 dinara.

Uz te cene bi broj maturanata, koji se prijavljuju za proslavu, verovatno bio veći. Ovako, cena je mnogim porodicama nedostižna.

Podsetimo i na to da bi škole, bar one osnovne, trebalo da organizuju proslavu u prostorijama škole ili u objektima ustanova kulture, ako roditelji preuzmu organizaciju – kaže zakon.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара