Novi studijski programi, pad na Šangajskoj listi

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za RTS da ima mesta za nešto više od 15.600 brucoša. Oni se upisuju na 98 studijskih programa osnovnih studija. Rektorka očekuje dalji pad na Šangajskoj listi iz dva razloga.

Prioritet visokog obrazovanja u ovom trenutku je obezbeđivanje poverenja u instituciju. Potreban je rad na njenom jačanju, i zbog studenata i zbog zaposlenih, jer igra ključnu ulogu u društvu. Neophodno je i potpuno poverenje javnosti, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kojoj je ove godine pripao orden "Akademske palme" francuske vlade.

Imamo mesta za nešto više od 15.600 brucoša. Oni se upisuju na 98 studijskih programa osnovnih studija. Inače, Univerzitet u Beogradu ima 356 studijskih programa na svim nivoima studija tako da je to jedna vrlo velika porodica studenata. Ja verujem da uz jedan broj novih i osveženih studijskih programa, kao i to da mnogi fakulteti ulaze u redovan ciklus akreditacije, to dovodi do redovnog održavanja i unapređivanja naših studijskih programa.

Još dva meseca nas deli od novog plasmana ili da kažem sistematizacije na Šangajskoj listi. Da li ćemo održati položaj koji imamo i šta možemo da očekujemo?

Mi očekujemo dalji pad na Šangajskoj listi iz dva razloga. Naša naučna produkcija sada stagnira, broj radova se stabilizovao, što samo po sebi nije ništa strašno. To govori o trenutnom kapacitetu, naše naučne zajednice na Univerzitetu u Beogradu, ali naša dva matematičara koja su nam dala onih dragocenih par poena, da nas dignu malo više, nažalost više nisu na listi i zbog toga ćemo osetiti posledice.

Za dobar rad Univerziteta veoma je važna i međunarodna saradnja. Vi ste predsednica Dunavske rektorske konferencije i Univerzitetske mreže. Šta će biti novo na tom polju?

Ovo je prva godina Erazmusa gde smo, a počinje od naredne godine, programska zemlja, odnosno gde smo mi kao Univerzitet mogli da konkurišemo za finanisranje mobilnosti studenata i nastavnika i to će biti jedno novo iskustvo, imaćemo veći broj mobilnosti. Ja se nadam da će Ministarstvo imati sluha za to na nivou univerziteta, ne samo u Beogradu, nego svih univerziteta u Srbiji, a drugo verujem da ćemo sa Ministarstvom dalje raditi na akciji Studiraj u Srbiji koja će obezbediti jedan kontinualan priliv stranih studenata u našu zemlju.

U ponedeljak dobijate i orden francuske vlade. Ja Vam čestitam na tom priznanju. Pa koliko ono znači vama pojedinalno, a koliko Univerzitetu u Beogradu?

Naravno da mi je vrlo drago zbog toga. To je orden "Akademske palme" koje francuska vlada dodeljuje onima stranim trudbenicima koji doprinse razvoju obrazovanja i kulture i u međusobnim odnosima sa Francuskom. I ja vidim ovo kao jedan znak priznanja za sve one na unverzitetu koji gaje odnose sa francuskim institucijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво