Hiljade Srba na Saboru u Krušedolu

U manastiru Krušedol održan je Svesrpski sabor posvećen svim žrtvama ratova u prošlom veku. Ta srpska svetinja nedavno je proslavila pet vekova postojanja, što je i glavni povod da se Srbi sabiru baš tu.

Na saboru okupilo se više hiljada Srba iz zemlje i regiona. Počeo je liturgijom koju je služio vladika Sremski Vasilije, a nastavila su ga kulturno-umetnička društva, čuvari narodne tradicije.

"Ovaj sabor je na jedan način, simbol naših života, simbol da je život pobedio svu nesreću koja nas je zadesila devedesetih godina", istakao je Veljko Vukelić, organizator sabora "Krušedolska zvona" .

U program je učestvovalo više od dvadeset kulturnoumetničkih društava iz zemlje i regiona, glumci i muške i ženske pevačke grupe.

"Narodnu tradiciju u današnje vreme koliko god to paradoksalno zvučalo zaista je lako sačuvati, zaveštate sebe da nešto volite i posvetite se tome celim svojim bićem i svirate dvanaest trinaest istrumenata svakodnevno", rekao je Milan Vašalić, čuvar narodne tradicije.

Posebnu pažnju su privukle srpske narodne nošnje iz Slavonije.

"To je nošnja koju je nosila moja baka i zahvaljujući rukama moje vredne majke koja je tkala imam nošnju", rekla je Milena Bogatić iz Slatine u Hrvatskoj.

Ceo program je predstavio smotru duha i narodnog stvaralaštva, čiji učesnici čuvaju i neguju tradiciju i običaje iz zavičaja.

broj komentara 0 pošalji komentar