Nasilje nad ženama – "najčešće greške u proceni rizika"

Aktivistkinja Autonomnog ženskog centra Sanja Pavlović rekla je, povodom jučerašnjeg trostrukog ubistva u Novom Sadu gde je, prema pisanju medija, muškarac ubio bivšu ženu i njene roditelje, da institucije najčešće greše u proceni rizika.

Sanja Pavlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je nasilje bilo prijavljeno, da iz medija saznajemo da je muškarac bio ljubomoran i da je posedovao ilegalno oružje, što su tri ključne stvari za rizik od ubistva.

Poručuje da su institucije to morale da uzmu u obzir i da primene ozbiljnije mere.

Dodaje da obuke jesu organizovane, ali da su one kratko trajale i da se pokazuje da nije dovoljno rađeno sa ljudima koji rade na slučajevima nasilja.

Ističe da je ključna procena rizika i prepoznavanje žrtve.

Sanja Pavlović kaže da ne bi pravila razliku između institucija, već između pojedinaca i jedinki koji rade u tim institucijama.

Dodaje da postoje slučajevi kada policija radi odlično, a zakažu Centar za socijalni rad i Tužilaštvo i obrnuto.

Mađutim, napominje da je važno da svi adekvatno reaguju i prepoznaju pretnju.

Govoreći o slučajevima ubijenih žena ispred Centara za socijalni rad, Sanja Pavlović je rekla da bi bilo dobro da se znaju raspleti tih slučajeva.

Dodaje da je smenjena direktorka gradskog centra, ali da se ne zna šta je dovelo do propusta, kao ni ostali detalji.

Autonomni ženski centar se zalaže za to da postoji telo koje će se baviti slučajevima ubistva žena i koje će da ima bazu znanja kako se ne bi ponavljali slučajevi.

Pavlovićeva poručuje da je odgovornost medija velika i poziva ih da svaki slučaj isprate od početka do kraja, ali na nesenzacionalistički način.

Stav Autonomnog ženskog centra o surogat materinstvu

Govoreći o surogat materinstvu koje je najavljeno u domaćem zakonodavstvu, Pavlovićeva kaže da postoje dva načina za to: jedan je kada rodilja dobija nočanu naknadu, a drugi je kada to radi iz altruizma.

Međutim, Pavlovićeva kaže da se postavlja pitanje da li su moguće zloupotrebe.

Dodaje da surogat materinstvo ni u jednoj zemlji nije ušlo u zakonodavstvo zato što su se žene borile za pravo da na taj način dobiju decu.

"Tu temu pokreće industrija potražnje koju čine osobe koje su visoko na lestvici ekonosmke i društvene moći i koje mogu da priušte da iznajme telo druge žene", kaže Pavlovićeva.

Kaže da je, kada se govori o roditeljstvu, potrebno govoriti u drugom smeru, a to je usvajanje.

Postavlja i pitanje šta ako se rodilja predomisli u nekom trenutku trudnoće ili nakon porođaja, a ugovorom je obavezna da mora da preda dete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво