Šta kad gori visoka stambena zgrada

U mnogim visokim zgradama protivpožarni putevi su zaključani i pretvoreni u ostave. U požaru koji je sinoć izbio na Novom Beogradu na 15. spratu povređene su dve osobe.

Od stana na poslednjem spratu novobeogradskog solitera u Ulici Jurija Gagarina 103 posle sinoćnjeg požara ostalo je zgarište. Stariji bračni par je zbog opekotina drugog stepena prevezen na VMA.

Pripadnici Vatrogasne brigade iz Zemuna stigli su za sedam minuta i lokalizovali požar, koji je buknuo u trenutku kada je suprug menjao instalaciju na plinskoj boci.

"Kada je hteo da promeni crevo, verovatno u brzini, nije dobro zašrafio i ono je ispalo iz boce. On je uzeo ćebe i bacio što je još više razbuktalo požar. Zvali smo komšije da pomognu, hteli smo da se ugušimo", priča vlasnica stana.

Plamen je u stanu ugljenisao stvari koje su se zbog visoke temperature takoreći topile, a stanari na nižim spratovima su strahovali da se požar ne proširi.

"U tom trenutku sam osetila jak dim koji me je gušio. Izašla sam na prozor i videla da su svi stanari uspaničeni i gledaju u jednu tačku iznad nas. U tom trenutku me zovu roditelji i opominju da izađem u hodnik", kaže Tamara Jovanović, stanarka sa 11. sprata.

U ovoj zgradi je uredna hidrantna mreža, a ključeve od ormarića imaju po tri stanara na svakom spratu.

"Prvi komšija je otvorio hidrantnu mrežu, pomogao vatrogascima da se priključe. Problem je što se sva creva u Bloku 70 kradu. To je 17 vatrogasnih creva", kaže Dragan Radovanović, upravnik zgrade.

U akciji gašenja požara učestvovala su 22 vatrogasca.

"Odmah po izlasku do etaže koja je bila ugrožena izvršili smo delimičnu lokalizaciju požara, što znači da smo skinuli plamen da bi naši ljudi sa opremom mogli da dođu do ugroženih koji su bili na terasi i kroz zonu punu dima bezbedno izvedu do Hitne pomoći", rekao je Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade.

Požarni rizici su naročito prisutni u visokim zgradama, zbog nedovoljnog pritiska u hidrantnoj mreži, ali i brojnih mehaničkih kvarova na priključcima.

Majstorović ukazuje da je u zgradama najčešće neispravna hidrantska mreža koja se koristi za početno gašenje, a da su protivpožarni putevi, a naročito protivpožarne stepenice, pretvorene u ostave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи