Ubistvo žene – zločin koji se ponavlja

Zašto je neko podneo prijavu protiv nasilja, a to je ostalo u nečijoj fioci? Čija je to fioka? Pitanja nakon trostrukog ubistva u Novom Sadu postavlja koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

U petak ujutru su u porodičnoj kući u Novom Sadu pronađena tri tela – dve žene i jednog muškarca. Prema nezvaničnim informacijama, muškarac je ubio svoju bivšu ženu i njene roditelje.

Njemu je pre dve nedelje Centar za socijalni rad zabranio prilazak supruzi zbog nasilja u porodici.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević postavlja pitanje:

"Nisam tu da kritikujem, ali ako je žena prijavila nasilje i dobila zabranu prilaska, znači da je nasilje prihvaćeno kao realno. Zašto je on bio na slobodi?"

Mnogo je, kaže, primera da nasilnik nije uhapšeno. Tako je jednom nasilnik ženi slomio ruku u prisustvu policije. Nije uhapšen.

"To su neobjašnjive stvari. Pričamo o tome od slučaja do slučaja i sve se ponovi na ovaj ili onaj način. On ubije ženu, pa sebe. To je čovek koji je rešio da ubije. Sve ostalo, poput zabrane, on ne prihvata, ima drugi cilj u svojoj glavi. Rešio je da ženu kazni, rešio je da je ona za sve kriva", rekla je Vesna Stanojević.

Nedovoljno obučenih

Povodom tragedije u Novom Sadu oglasio se Autonomni ženski centar: "Ovaj slučaj, kao i drugi slični, ponovo pred nas stavlja pitanje o tome da li su zaposleni u nadležnim institucijama obučeni da valjano procene rizike i da prave razliku između niskog i visokog stepena rizika?"

Vesna Stanojević smatra da nisu. Ukazuje da je postojao period od šest meseci između usvajanja zakona o sprečavanju nasilja u porodici i početka njegove primene, baš da bi se sprovela obuka.

"Imamo ljude koji kao da nisu iz ove priče", rekla je Stanojevićeva.

Ukazala je da je današnja žrtva nasilja i ranije prijavljivala nasilje, a ne samo pre 15 dana. "Ona je otišla kod roditelja jer se plašila, ali to nije bilo dovoljno. Ubio je i njih", podsetila je Stanojevićeva.

Propusti institucija

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, zaštitnik građana je 2016. proveravao 14 slučajeva i institucija. U čak 12 slučajeva je utvrđeno da je neka od državnih institucija napravila propuste. I dve godine kasnije slični podaci.

Vesna Stanojević kaže da takve informacije nemaju gde da se čuju.

"Posle nekog vremena, ti podaci se zataškaju i mi faktički te podatke nemamo, morali bismo da imamo sve te podatke, da izveštaj bude javan", rekla je Stanojevićeva.

Objavljeno je da je prošle godine bilo manje slučajeva prijavljenog nasilja u porodici.

"Mislim da ga nema manje, nego da gube nadu, ne da ne veruju institucijama, gube suštinski i njihova situacija je sve gora, ne podržava ih okolina. Sa druge strane, sigurno ga nema manje. Prema podacima savetovališta, pedesetak žena dnevno prijavi nasilje, žene dolaze sa decom gotovo svakodnevno u Sigurnu kuću. Samo je manji broj ubijenih žena", rekla je Vesna Stanojević.

Autonomni ženski centar je predložio formiranje ekspertske radne grupe koja bi utvrdila gde su učinjeni propusti.

"Analize su vršene, ali u smislu koliko je bilo postupanja. Suštinsku analizu slučaja nemamo. Zašto je neko podneo prijavu protiv nasilja, a to je ostalo u nečijoj fioci? Čija je to fioka? Kako se zove ta osoba? Dok ne budemo imali imena, naziv institucije, policije, nećemo uraditi ništa", zaključila je Vesna Stanojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво