Obeležen Međunarodni dan nestale dece

U Novom Sadu je pod sloganom "Nemoj me zaboraviti", uz prisustvo najmlađih, obeležen Međunarodni dan nestale dece. Poslednjih godina se u Srbiji prijavi preko 1.000 nestanaka dece, od kojih je retko koji posledica nekog krivičnog dela.

Predstavom koja pokazuje kako se najmlađi vrbuju na Internetu sa Trga republike, poslata je poruka najmlađima, ali i roditeljima

"Ovaj dan je poseban po tome što možemo da naglasimo da sva nestala deca, i to ja zaista kao čovek koji je doživeo sudbinu da 13 dana nisam znao gde je moje dete, siguran sam i obećavam da nikada neću dozvoliti da se ni jedno dete koje se traži bude zaboravljeno", poručio je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić".

U Srbiji je prošle godine prijavljeno 1.549 nestanaka dece, ali ni jedan nije bio posledica izvršenja nekog krivičnog dela, a većina prijava odnosila se na bežanje dece od kuće iz domova ili hraniteljskih porodica.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ističe značaj pravljenja razlike između tih nestanaka, odnosno bežanja od kuće, od krivičnih dela otmice koje su u Srbiji zaista veoma retke.

"Bez obzira o čemu se radi, pripadnici MUP-a svakoj prijavi pristupaju ozbiljno i postupaju odmah", napominje ministar.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, ističe da policija mora da ima podršku zajednice i građana, kako bi mogla na najbolji i najkvalitetniji način vrši svoj posao.

"Ima li išta važnije od toga da našoj deci i omladini omogućimo bezbedno odrastanje", primetio je Vučević.

Fondacija Tijana Jurić 2017. godine pokrenula je Registar nestalih Srbije, jedinstvenu bazu nestalih lica, a pored Internet adrese nestalisrbija.rs, postoji i besplatan broj 0800 200 880 za prijave nestanka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво