Vučić sa decom iz dijaspore: Ovo je vaša kuća

Deca srpskog porekla iz dijaspore posetila su zgradu Predsedništva Srbije, gde ih je ugostio predsednik Aleksandar Vučić uz poruku da budu najbolji ambasadori srpskog naroda i države i da uvek imaju na umu da je Srbija njihova otadžbina i da čujavu srpski jezik i kulturu.

Deca učestvuju u manifestaciji Svesrpski dečji sabor, koji se održava od 23. do 28. maja.

Deca uzrasta od 10 do 14 godina iz SAD, Astralije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke Francuske, Švedske, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije, obišla su zdanje na Andrićevom vencu, gde ih je generalni sekretar predsednika Nikola Selaković upoznao sa srpskom istorijom i istorijatom same zgrade.

Nakon obraćanja, deca su iskoristila priliku da sa predsednikom Vučićem naprave i nekoliko "selfija".

Vučić im je povodom Dana slovenske pismenosti, poručio da čuvaju svoj srpski jezik i koriste srpsko ćirilično pismo i izvan matice i da brinu o svojoj Srbiji.

Dodao je da mu je drago što su srpska deca iz različitih delova sveta i regiona došla da posete Beograd, te podsetio da danas po prvi put slavimo Dan slovenske pismenosti u našoj zemlji.

"Zamolio bih posebno vas koji živite van granica Srbije da čuvate svoj srpski jezik, da ga ne samo dobro naučite, već koristite srpsko ćirilično pismo, da brinete o svojoj Srbiji i gledate da se u svoju zemlju vratite. Domaćine bih zamolio da učite mnogo toga od svojih gostiju, ali i da sklopite trajna prijateljstva, da ih pozivate da uvek dolaze kod vas, da pokažete ne samo Beograd", rekao je on.

Vučić je zamolio domaćine, osnovce iz beogradske škole "Starnina Novak" da im pokažu Sremske Karlovce i Novi Sad, manastire u centalnoj Srbiji, ali možda i da odu do Srebrnog jezera i Golupca da vide kako smo neke od naših najvažnijih srednjevekovnih tvrđava obnovili.

"Ovo je vaša kuća, Predsedništvo je vaš dom. Još malo kada porastete, a i već danas, da budete najbolji ambasadori srpskog naroda i srpske države, a mi ćemo da se borimo kada postanemo malo bogatiji i uspešniji da se vratite u otadžbinu, da svojoj zemlji i svom narodu date ono najbolje što ste mogli da naučite. Želeo bih da zavolite Srbiju, da znate da je to vaša otadžbina, čuvate srpsku kulturu, a mi ćemo u tome koliko možemo pomoći", naglasio je Vučić.

Manifestacija Svesrpski dečji sabor je prvi put održana prošle godine, sa idejom da je jednom godišnje okupe deca iz rasejanja, kako bi upoznali Srbiju, kao zemlju svog porekla, srpsku kulturu i istoriju.

I ove godine manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a u organizaciji grada Beograda i Ministarstva spoljnih poslova, uz podršku Ministarstva kulutre.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 22:59) - Ana [neregistrovani]

Deca iz dijaspore

Lepa manifestacija, još lepša slika zadovoljne dece koju treba upoznati sa kulturom i nasleđem svoje matice.

(petak, 24. maj 2019, 19:33) - Tanja [neregistrovani]

Napredak

Deca su nase najvece blago.Na buducim generacijama svet ostaje.Zato moramo da im prenesemo traciju i nase obicaje,jer su oni nasa buducnost.

(petak, 24. maj 2019, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Tako je

Srbija je kuca za svu nasu decu, i onu koja zive ovde i koja su rodjena negde u belom svetu, a poreklom su nasa i za onu decu koja odlazi u potagu za svojim snovima, i za onu koja se iz iste vracaju tamo odakle su potekli.

(petak, 24. maj 2019, 12:05) - Ivan [neregistrovani]

Ambasadori

Najveći ambasadori Srbije!!!

(petak, 24. maj 2019, 11:50) - Milan [neregistrovani]

jocamandic88@gmail.com

Predsednistvo Srbije je danas poslalo svetu prelepu sliku. Srbija je domovina ovih divnih malisana!

(petak, 24. maj 2019, 11:15) - Vedran [neregistrovani]

25. MAJ

Mladi, jedino vredno sto ostane za nama.
Bilo bi lepo da ih neki naredni vetar vrati u domovinu !

(petak, 24. maj 2019, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

lepa slika ali pre malo

lepa slika, ali treba dati diaspori ekonomske, porezne podsticanje da se stalno vrate u SRB. ovako nema nista osim lepih slika

(petak, 24. maj 2019, 10:54) - Rade [neregistrovani]

Nas ponos

Ovo je prelepa slika jer su nasa deca nase bogastvo i oni su ti kojima Srbija ostaje i koji trebaju da cuvaju Srbiju i njenu kulturu.

(petak, 24. maj 2019, 10:53) - Nikoletka [neregistrovani]

Sastanak

Nakon par godina kada ovi malisani shvate i odrastu videce koliko je Srbija lepse i uredjenije mesto za zivot.

(petak, 24. maj 2019, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

Lepo-cestitam

Ali treba uciniti, da nam se mladi i stari vracaju a ne odlaze.