Nemački recept za stare zgrade

Srbija samo za grejanje potroši pet puta više energije po kvadratnom metru nego zemlje Evropske unije. Energetska efikasnost i obnova starih zgrada je prioritet – ukazuju u Nemačko-srpskoj privrednoj komori. Stav je da zgrade treba brzo i kvalitetno energetski obnoviti, a ne remetiti konfor građana.

Stambene zgrade su najveći potrošači energije čitavoj Evropi. U našoj zemlji zgrade na grejanje, hlađenje, ventilaciju, toplu vodu potroše 46 odsto ukupne energije.

"Ako pođemo od pretpostavke da se u zgradarstvu, saobraćaju i industriji u proseku može uštedeti sto evra po glavi stanovnika godišnje onda u Evrpopskoj uniji sa 500 miliona stanovnika imamo potecijal uštede od 50 milijardi evra svake godine, a u Srbiji 700 miliona evra", kaže Bojan Predojević, potpredsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Nemačka mora da sanira 11 miliona zgrada. A odredili su i da do 2050. emisiju štetnih gasova svedu na nulu. To znači veće korićenje obnovljivih izvora i nulta potrošnja energije u novim zagradama. Iskustvom pomažu i našoj zemlji.

"Energetska sanacija zgrada je suština onoga što treba uraditi. Zašto su zgrade tako važne? Čak 33 odsto emisije štetnih gasova je iz građeviskog sektora, a 67 odsto nemačkih stanova izgrađeno je pre 79 godina kada je donet prvi zakon o energetskoj efikasnosti", istakao je Sebastijan Ulm iz Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke.

Kristijan Miler iz Nemačke agencije za energetiku navodi da nedostatak radne snage, dug period sanacije objekata i suviše skupi radovi prouzrokuju socijalne probleme.

"Ljudi to ne prihvataju pa se sa tim izazovima moramo izboriti. Za neke kuće već imamo rešenje, možemo ih obnoviti za jedan dan", dodao je Miler.

Savetuju da Srbija najbrže rezultate može postići uvođenjem naplate grejanja po potrošnji, izolovanjem fasada i većem korišćenju čiste energije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 22:25) - anonymous. [neregistrovani]

Kom

Sa tugom se setim vizionarskog projekta stambenih objekata apsolutno energetski efikasnih koji je 2007 godine radila u Braće Jerković, Bg jedna mlada žena-arhitekta, naš povratnik iz Francuske. Toliko elana profesionalizma, vere da može naterati Srbiju da napravi korak dalje. Jedva podigla dva objekta i vratila se u Francusku...

(petak, 24. maj 2019, 10:46) - Bojan [neregistrovani]

EEfikasnost

Postoje razredi energetske efikasnosti, kao mera kvaliteta izolacije objekta. Sendvic zid sa 20 cm izolacije je tehnicki nonsens.

(petak, 24. maj 2019, 10:29) - Goran [neregistrovani]

@upravo tako

Sve je to tačno.Medjutum,koliko novca je potrebno za geotermalno grejanje?Fasadu i izolaciju dobar deo našeg stanovništva može da priušti sebi,ali geotermalno grejanje je skupa igračka još uvek.

(petak, 24. maj 2019, 09:15) - anonymous [neregistrovani]

Upravo tako

Navesti vam licni primer : Napravio sam kuću koja ima 450 M2 stambene površine , koja je termički 100% izolovana ( ima sendvič zidove i 20cm fasade ) sa geotermalnim grejanjem . Kada su najveće zime sa temperaturama ispod -10 i naniže , greje se svaki M2, nigde ispod 24 stepena , na mesecnom nivou račun za struju mi ne prelazi 9.000 din . Vredelo je svakog dinara koji je uložen u izgradnju .