Veliki potencijal za saradnju Srbije i Egipta u ekologiji

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije Goran Trivan sastao se sa ambasadorom Arapske Republike Egipta u Srbiji Amrom Alguvejlijem, i razgovarao o daljim zajedničkim koracima u razvijanju i konkretizaciji saradnje dve zemlje u zaštiti životne sredine.

Kako je konstatovano u razgovoru, ova oblast predstavlja široku osnovu za zajedničke projekte, razmenu iskustava, znanja i ideja i mogućnosti za obostrani napredak, na temelju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Arapske Republike Egipat, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. 

Ministar Goran Trivan je ocenio je da su načinjeni koraci na razvijanju saradnje u zaštiti životne sredine Srbije i Egipta novi početak u kontinuitetu dubokih i trajnih odnosa dve zemlje.

On je naglasio da su predloženi okviri saradnje otvoreni za proširivanje, i da će povezivanje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine biti uspostavljeno ne samo između dve države, već i između dva naroda, građana Srbije i Egipta, i uključiće naučnu zajednicu, univerzitete, stručnu javnost.

Trivan je rekao da je Srbija veoma zainteresovana za saradnju i investiranje, posebno kada je reč o odgovoru na klimatske promene, ekološka rešenja i iskustvo u zaštiti prirodnih dobara i zaštićenih područja, uvođenju koncepta pametnih gradova i drugim pitanjima koji se odnose na bolje okruženje i zdraviji život građana. 

Ambasador je naglasio da je za Egipat veoma značajno da sa Srbijom razvija saradnju u svim oblastima, posebno kada su u pitanju infrastrukturni projekti i oblast zaštite životne sredine. Ukazao je da su zajedničko učešće dve zemlje u međunarodnim forumima i organizacijama i osnivanje zajedničkih ekonomskih tela dobar osnov za dalje razvijanje investicionih mogućnosti i saradnje na rešavanju ekoloških pitanja.

Egipat je zainteresovan za iskustva Srbije kao što je regionalna inicijativa na pošumljavanju u borbi protiv klimatskih promena koja može pomoći u merama protiv dezertifikacije, istakao je Alguvejli. 

U narednom periodu slediće potpisivanje memoranduma o razumevanju Srbije i Egipta u oblasti zaštite životne sredine, dogovoreno je na sastanku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво