"Poljoprivrednici očajni – gledaju u nebo i mole boga da im pomogne"

Svi koji se bave poljoprivredom od ranog proleća do jeseni gledaju u nebo i mole boga da pomogne, jer smo od svih zaboravljeni, kaže Ratko Vukićević iz Asocijacije Plodovi Srbije. Ističe da je potrebno uspostaviti novi sistem zaštite od grada, jer postojeći ne funkcioniše.

Zbog nevremena koje je u nedelju u Zapadnoj Srbiji opustošilo zasade, najviše kajsije i maline, u moravičkom okrugu i na teritoriji Ivanjice proglašena je vanredna situacija.

Ratko Vukićević iz Asocijacije Plodovi Srbije kaže da tamo gde je bio epicentar – nema pomoći. Dokaz da je u pitanju totalna šteta je i taj što osiguravajuća društva isplaćuju sto odsto štete.

"Nije šteta samo na malinama i kajsijama, već na bašti, žitima. Treba se staviti u njihov položaj, uništeni su za duži niz godina", rekao je Vukićević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ljudi su, kaže, očajni: "Ostaje da se vratimo bajalicama, srpu i čekiću i da sečemo oblake u 21. veku."

Gotovo svake godine usred berbe zbog grada stradaju maline, jagode i trešnje. "Sada mogu samo da se urade fungicidi i biostimulatori da bi se sprečio razvoj i širenje bolesti. Tu neke popravke nema, nema mogućnosti da se posebno ispravi", naveo je Vukićević.

Ukazuje da treba delovati preventivno, protivgradnom zaštitom ili mrežama, ili pak da se osiguraju zasadi.

Postojeća situacija, ističe, nije od juče. "Nikad nije bilo dovoljno raketa, taj sistem ne funkcioniše, treba nešto iz korena promeniti", rekao je Vukićević.

Navodi da strelci za svoj rad mesečno dobijaju svega 4.000 dinara: "Nađite čoveka koji hoće da radi za taj novac, da uvek drži motorolu pored sebe i ne može da se udaljava od kuće." 

Vukićević je rekao da su i kod prethodnih vlasti apelovali da se bar nabavi dovoljan broj raketa. Smatra da to treba da se vrši iz jednog centra, a ne da opštine nabavljaju rakete.

"Novac koji se uloži u protivgradni sistem nigde se brže ne vrati. Ako nemamo dovoljno stručnjaka, platimo ljude iz drugih zemlja, da nam pomognu da se uspostavi sistem", istakao je Vukićević i dodao da je u Mađarskoj i Hrvatskoj mnogo bolje nego kod nas.

"Mi strepimo, svi koji se bave poljoprivredom od ranog proleća do jeseni gledaju u nebo i mole boga da pomogne, jer smo od svih zaboravljeni", zaključio je Vukićević.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи