Ministarstvo prosvete o izveštaju DRI

Način obračunavanja plata razlog je razlike između potrebnih sredstava za plate koje opredljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u odnosu na ono što je Državne revizorska institucija (DRI) utvrdila, navode iz Ministarstva povodom izveštaja DRI i dodaju da Ministarstvo u potpunosti podržava rad DRI.

Aktuelni sistem finansiranja visokog obrazovanja zasnovan je na uredbama koje prepoznaju normativno određeni potrebni broj nastavnika i saradnika, a ne prema broju stvarno zaposlenih nastavnika i saradnika, navodi se u saopštenju za medije Ministarstva.

"Nažalost, postojeći pravni okvir nije adekvatan, zbog čega je Ministarstvo pre godinu dana počelo sa izradom Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine", kažu iz Ministarstva i dodaju da Ministarsvo postupa zakonski i isplaćuje plate u skladu sa Uredbom.

"Manjkavi zakoni i uredbe, kao i dopis prethodnog ministra prosvete, koji je 2015. godine dozvolio da univerziteti i fakulteti samostalno uređuju raspodelu dobijenih sredstava, ne aboliraju one koji su to zloupotrebili", poručuju iz Ministarstva.

U tom smilu, fakulteti koji su dobili više novca nego što imaju zaposlenih, trebalo je taj novac vrate ili da ga upotrebe u korist studenata, a ne da povećavaju plate svojim zaposlenima, kažu iz Ministarstva.

Usvajanjem Zakona o finansiranju visokog obrazovanja biće uveden red u ovu oblast, na čemu, kako kažu, insistira upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво