Arheologija i gondola nespojive, sajle (zasad) ne pomažu

Nastavlja se polemika o gradnji žičare u prestonici. I dok se deo stručne javnosti protivi – vlast u Beogradu ostaje pri odluci da se gradi. Čeka se i konačna odluka Upravnog suda da li će izradnja imati posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu. A do tada još jedno pitanje – da li su potrebna i šta bi otkrila arheološka istraživanja?

Stav zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će gondola biti izgrađena, ne menja se ni posle polemike koja traje mesecima, a koju je nedavno podstaklo i mišljenje Odeljenja istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

"Ono smatra da bi se bilo kakvom dodatnom intervencijom na tom kompleksu, koji se ne uklapa u njegov istorijski profil, nanela jedna velika šteta, posebno zbog nedovršenih arheoloških i drugih istraživanja, mada je pitanje da li će ikada biti završena. Mi možemo da dođemo u situaciju da uništimo nešto što u ovom trenutku ne znamo ni da postoji", objašnjava generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

Goran Vesić ističe da Arheološki institut učestvuje u tom projketu, a on je takođe deo SANU.

"Kad se gradila Ajfelova kula takođe su njihovi akademici bili protiv, pa je ta Ajfelova kula izgrađena i danas je simbol Pariza", kaže Vesić.

Hoće li žičara povezati Kalemegdan i Park Ušće? Znak pitanja još je veći posle sudske obustave pripremnih radova. Zaustavio ih je Upravni sud u Beogradu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti dozvole za izvođenje pripremnih radova koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva.

"Lokalitet za izgradnju gondole je određen planom detaljne regulacije, a ovim arheološkim iskopavanjem je trebalo da se potvrdi ili da se utvrdi ima li nečega što treba štititi na tom lokalitetu", pojašnjava Aleksandra Damjanović iz Ministarstva građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture.

U Evropa nostra su za alternativno rešenje 

Za organizuciju Evropa nostra, koja je posvećena očuvanju kulturnog nasleđa, dileme nema.

"Gradnjom gondole bi se ugrozila autentičnost i integritet tog rimskog sloja. Beogradska tvrđava ima mnogo mnogo slojeva, govorimo o arheologiji rimskog perioda. Postoje alternativna rešenja koja bi se mogla primeniti a to su ili pešački most ili ekološki brodići", navodi Sneška Kvadvilih Mihailović iz Evropa nostre.

Goran Vesić, međutim, tvrdi da gondola nema veze sa Beogradskom tvrđavom i da park Kalemegdan nije isto što Beogradska tvrđava.

"Plan je uvek bio da se urade arheološka istraživanja, da se vidi šta tu postoji, da se u skladu sa tim traži građevinska dozvola za izgradnju gondole. Znači građevinska dozvola za izgradnju godnole nije ni tražena", rekao je Vesić.

Smatra da se protivnici gondola plaše arheoloških istraživanja je "znaju da tamo nema ničega". "Lagali su, pisali su da je tamo 30 metara bedema rismkog kastroma, ajde da vidimo da li će biti", kaže Vesić.

I dok Ministarstvo građevinarstva priprema žalbu Vrhovnom kasacinonom sudu na odluku Upravnog suda da zaustavi prirpemne radove, Evropa nostra od Ustavnog suda traži da utvrdi da li je plan detaljne regulacije Beograda, na osnovu kojeg je izdata dozvola, u skladu sa planom generalne regulacije.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи