Dualno obrazovanje, ne ide teorija bez prakse

Mali maturanti pripremaju se za upis u srednje škole. U prethodne dve godine, 4.500 učenika prijavilo se za dualni model nastave, a za narednu planira se uvođenje novih zanimanja i još više od 3.000 mesta.

Teorija bez prakse ne ide - to je, kažu đaci Vazduhoplovne akademije, razlog zašto su se opredelili za školu sa dualnim obrazovanjem.

"Ovo daje poentu učenju pošto bez praktičnog dela, teorija je samo suvoparna koliko god profesori bili dobri. Svakako mora da se nadogradi nivo znanja i mora sve to da se vidi na konkretnim primerima i da se primeni što je bolje moguće", kaže Marko Đurđević, učenik druge godine Vazduhoplovne akademije.

Miloš Veličković, učenik prve godine Vazduhoplovne akademije kaže da sve ono što nauče iz teorije ostaje duže u glavi i pomaže pri zapošljavanju. 

A pomaže i kompanijama da dobiju radnike koji su upoznati sa poslom.

"Nakon tri-četiri godine koje su proveli sa nama zapravo su oni pravi predstavnici naših zaposlenih odnosno oni su ti koji će u velikoj meri olakšati sam proces prilikom zapošljavanja", kaže Jelisaveta Obradović, "DM" menadžer ljudskih resursa.

Do sada se 200 đaka koji su u ovom sistemu obrazovanja, zaposlilo u kompanijama u kojima su bili na praksi, podaci su PKS. Pokazalo se da su najtraženiji industrijski mehaničari, bravari i zavarivači. Kada je reč o turizmu do posla su najbrže došli konobari i kuvari.

"Mi uveliko već radimo na pripremi plana za sledeću školsku godinu i razmatramo inovaciju nekih profila u tekstilnoj industriji. Ogromne su potrebe za modelarom odeće za tekstilnim tehničarem, profilima koji nisu dugi niz godina modernizovani", kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike.

A neki od novih profila od naredne godine, za koji u Ministarstvu prognoziraju da će biti veoma tražen, biće tehničar za bezbednost informaciono komunikacionog sistema u vazdušnom saobraćaju.

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra zadužena za dualno i preduzetničko obrazovanje kaže da dualni model realizacije nastave je zapravo onaj model koji čini filozofiju obrazovanja da mladi ljudi pored kvalitetnog opšteg obrazovanja određeni fond sati moraju da stiču i u kompanijama kako bi sagledali savremeni tehnološki razvoj i stekli na taj način kvalitet koji ih čini odmah zapošljivim. 

Od sledeće godine mogućnost dualnog obrazovanja najverovatnije omogućiće se i studentima, poručuju iz Ministarstva. Zakon o visokim dualnim studijama je u skupštinskoj proceduri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи