Šta se sve može naći u konkursu i informatoru za srednjoškolce

U prodaji je Konkurs za upis u srednje škole. Smatramo da bi trebalo učenike i roditelje i štampanim izdanjem da obradujemo brojem mesta i ponudom srednjih škola, rekao je za RTS posebni savetnik ministra prosvete Aleksandar Pajić.

U Konkursu za upis u srednje škole je ponuda svih gimnazija u Srbiji, srednjih stručnih škola, zatim novih obrazovnih profila i škola i dualnih zanimanja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Aleksandar Pajić, posebni savetnik ministra prosvete i predsednik Republičke komisije za upis u srednje škole rekao je da na sajtu Ministarstva prosvete postoji konkurs već desetak dana.

"Škole su obaveštene, ali smatramo da bi trebalo učenike i roditelje i štampanim izdanjem da obradujemo brojem mesta i ponudom srednjih škola", rekao je Pajić. 

Prema njegovim rečima, u konkursu se nalaze sve škole, svi obrazovni profili i odeljenja koja će ove godine biti upisivana u Srbiji.

Postoji i dodatak – Informator, gde je "Prosvetni pregled" uradio pregled u poslednje tri godine – koliki je taj minimalni broj bodova bio potreban da bi se učenik upisao u određene smereove koji postoje u školi. 

Novina su nova mesta za buduće srednjoškolce. Ove godine dosta je interesovanja za bilogoiju i hemiju, tri učenika na jedno mesto.

"Ulažemo u najbolje učenike i otvaramo odeljenja koja školuju buduće akademske građane najvišeg nivoa, ove godine smo predvideli 4.436 mesta u specijalizovanim odeljenjima i  više od 7.000 učenika se javilo", napominje Pajić.  

Najveće interesovanje je, a što podržava Ministarstvo prosvete, da su urađeni nastavni programi za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju.

"Očekivali smo veliko interesovanje, više od tri učenika je na jedno mesto, 328 učenika se javilo na 100 mesta što je ove godine to prva godina da upisijemo ta odeljenja – upisujemo u Gimnaziji "Bora Stankovć" jedno odenjenje, u Prvoj kragujevačkoj gimnaiziji jedno odenjenje, u Petoj i Osmoj gimnaziji u Beogradu po jedno odeljenje  i u Zmaj Jovinoj Gimnaziji u Beogradu - jedno odenjenje", navodi Pajić.

Dodaje da postoje i odeljenja za nadarene učenike.

"Imamo i bilingvalna odeljenja, umetničke muzičke baletske škole, tako da je ponos raditi sa nadarenim uečnicima gde rade vrhunski predavači. Ova odeljenja za nadarene učenike imaju po 20 učenika u odeljenju", kaže Pajić.

Kada je reč o dulanom obrazovanju, Pajić kaže da svake godine pokušavaju da budu inovativni i da udovolje zahtevima privrede. 

"Ministarstvo prosvete je uradilo preko 20 dualnih obrazovnih profila u poslednje tri godine. Ove godine idemo sa četiri nova – tehničar za bezbednost informaciono- komunikacionog sistema u vazdušnom saobraćaju, industrijski krojač,  instalater grejne i rashladne tehnike i rukovalac građevinsakom mehanizacijom", kaže Pajić.

"Radimo na kvalitetnom obrazovanju" 

Prema njegovim rečima, svake godine se širi broj učenika koji upisuju ta odeljenja, zatim povećava se obuhvat teritorije na kojoj su te škole, povećava se broj kompanija.

"Radimo na kvalitetnom obrazovanju", kaže Pajić i dodaje da su prošle godine očekivanja premašena.

Svake godine sve veći broj mesta, sada je 3.500 mesta, učenici vide kao benefit da u relanom radnom okruženju mogu da da stiču znanja. 

"Učinili smo sve da dostupnost obrazovanja bude na najavišem nivou i da kvalitet obrazovanja bude vrhunski", kaže savetnik. 

Dodaje da su sa "Prosvetnim pregledom" potrudili da se učenici koji žele da upišu srednju školu informišu šta je od dokumenata potrebno, šta se boduje.

"Uspeh iz škole se boduje, 60 bodova, a 40 bodova dobijaju na završenom ispitu", objasnio je Pajić.  

Sastavni deo Konkursa su i Prijava za ispit i lista želja, na čijem spisku može da bude navedeno najviše 20 obrazovnih profila, potencijalnih budućih zanimanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво