Grad uništio voće u čačanskom kraju

Nevreme je sinoć u Zapadnoj Srbiji najviše štete pričinilo u Moravičkom okrugu. U čačanskom kraju stradali su zasadi kajsije, jabuke i trešnje u fazi berbe. Grad je pogodio i lučanski i ivanjički kraj. Na delu teritorije Čačka i Lučana proglašena je vanredna situacija.

Danilovići iz sela Prijevor uzgajaju kajsiju na šest hektara. Kažu da im je grad za nekoliko minuta oštetio više od polovine roda. 

"Sve nade polažemo u osiguravajuću kuću zato što plodove da zaštitimo ne možemo. Ne postoji adekvatan način na koji se mogu zaštititi oštećeni plodovi", kaže voćarka Radica Danilović.

Ista slika i u susednim Miokovcima, gde su veliki proizvođači kajsije. Stradale su i jabuke kao i tek sazrele trešnje.

"Radimo, ulažemo, a šta će doći do jeseni, to ćemo da vidimo, ali i ova godina je loša", navodi voćar Dobriša Damljanović.

Tomo Jelić, voćar iz Miokovaca, kaže da šteta nije sto odsto, nego 150 odsto. "U pitanju je sada prinos i za sledeću godinu i pitanje je šta će se događati sa ovime što je ostalo. Tu će biti dodatnih ulaganja", naglašava Jelić.

Nadležni savetuju voćarima da, osim osiguranja zasada, nabave i protivgradne mreže.

"Osiguranje jeste skupo, ali šta je skuplje? Osigurati ili sada ovo. Ili te protivgradne mreže, za koje mogu da konkurišu i preko ministarstva i preko lokalnih samouprava", navodi pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević.

Gradom je pogođena i ivanjička opština, gde se još zbraja šteta prošlonedeljnog snega koji je oštetio malinjake.

"Kada je u pitanju sneg, to je različita šteta od mesta do mesta, a kreću se više od 50 odsto. Što se tiče grada, samo još možemo da povećamo taj procenat", ističe Goran Karaklajić iz Komisije za procenu štete iz Ivanjice. 

Zbog grada u većem delu lučanske opštine proglašena je vanredna situacija. Komisije na terenu procenjuju štetu.

U srednjem Banatu juče je palo više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, ponegde je bilo i sitnog grada. Najveća šteta je u ataru sela Torda, gde je stradalo 50 odsto pšenice i ječma.

"Kažu da kukuruz može da se oporavi. Kažu da ako ga tuče, može da mu tuče taj list, ali da će se oporaviti. Ako bude trebalo da se presijava, moraćemo da presijavamo", kaže poljoprivrednik iz Banatskog Dvora Dragan Trivunović.

Dok se procenjuju razmere jučerašnjeg nevremena, na snazi je žuti meteo-alarm i u naredna dva dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи