Odlučnija borba protiv droga — zadatak svih nas

Mladi sve ranije probaju drogu. Prema istraživanjima Instituta "Batut", skoro 13 odsto mladih je probalo neku drogu. Predavanja o prevenciji u tekućoj školskoj godini do sada je prošlo 36.000 učenika, 7000 nastavnika i 2.500 roditelja. U Srbiji je osnovano pet centara za rad sa maloletnicima koji imaju problem sa drogama.

Na srpsko tržište svakodnevno stižu nove droge. Direktor Kancelarije za borbu protiv droge Milan Pekić kaže da postoji mnogo razloga zbog kojih su sintetički narkotici veoma opasni.

"Proizvedeni su od raznih toksičnih materija. Uzimanje jedne doze može proizvesti teške posledice po zdravlje, pa čak i smrt", upozorio je Pekić.

U ponedeljak je počela "Radionica za kreatore politika vezanih za prirodu, prevenciju i lečenje poremećaja usled upotrebe droga" i trajaće tri dana. Nedavno su osnovani centri za lečenje maloletnika zbog sve veće borbe sa narkomanijom. Takođe, održavaju se predavanja u školama širom Srbije.

Međutim, najslabija karika su roditelji koji se ne angažuju dovoljno. Prema Pekićevim rečima, roditelji su imali primedbe da nadležni u toj sferi ne preduzimaju adekvatne mere, ali nisu pokazali volju za učešćem na radionicama i predavanjima.

"Ja znam da postoje mnoge obaveze, ali mislim da su deca i zdravlje dece prioriteti nad svim prioritetima", naglasio je Pekić.

Država je predložila i pooštravanje kaznene politike za sve koji prodaju drogu maloletnicima. Očekuju se izmene Krivičnog zakonika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво