Mnogi mališani odrastu pre nego što postanu nečija deca

Prošle godine usvojeno je 98 mališana. To je najmanje od 2014. godine, kada je oboren rekord i kada usvojeno čak 190 dece. Trenutno je 750 parova u proceduri usvajanja, a oko 200 mališana čeka na novu porodicu. Koji su najveći izazovi sa kojima se potencijalni hranitelji suočavaju prilikom usvajanja?

U Srbiji se menja statistika usvajanja — sve drugo ostaje isto. Procedura je duga, bar iz ugla usvojitelja. Neretko je dug i njihov spisak poželjnih karakteristika deteta. Kada kod prve kočnice mnogi zastanu, ozbiljan posao je na nadležnim centrima.

"Kako ta neka početna očekivanja povezati sa onim što su stvarne slike dece za koje mi tražimo porodice? To je proces koji traži vreme", rekla je psiholog Centra za porodični smeštaj i usvojenje Tamara Borisavljević.

Deca koja imaju više od tri godine, romske nacionalnosti ili sa zdravstvenim problemima često nemaju jednake šanse da postanu deo nečije porodice. Usvojitelji iz inostranstva takve uslove uglavnom ne postavljaju. Menja li se trend i kod nas?

"Imali smo nekoliko slučajeva gde su i deca sa ozbiljnim razvojnim problemima — Daun sindromom, Apertom — usvojena i od naših, domaćih usvojitelja. Imamo sada i povećanje broja usvojenja dece romske nacionalnosti koju usvajaju usvojitelji srpske nacionalnosti. Tako da postajemo malo i tolerantniji", izjavio je Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Mnogi mališani odrastu pre nego što postanu nečija deca. U beogradskom Centru za porodični smeštaj i usvojenje brinu o 1.100 dečaka i devojčica smeštenih u više od 700 hraniteljskih porodica.

"Ne možemo uvek da odgovorimo pozitivno na zahteve Centara za socijalni rad i jedan značajan broj dece ne može biti smešten, jer nemamo kapacitete za njih", ukazala je v.d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje Mirjana Novakov.

A kada dete sa privremene, hraniteljske adrese odlazi na stalnu, važnu ulogu imaju baš hranitelji.

"Mi smo imali decu i od osam i devet godina koja su odlazila iz hraniteljstva na usvojenje. Imamo devojčicu koja sada kao studentkinja ima kontakt sa svojom bivšom hraniteljicom. Te dve porodice su postale neka vrsta srodnika upravo preko ove devojčice", navela je Tamara Borisavljević.

Trenutno je 27 dece u postupku prilagođavanja kod potencijalnih usvojitelja, a od početka godine usvojeno je trideset dvoje — 26 u zemlji i šestoro u inostranstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво