Do diplome za 18 meseci, kako i do koje

Profesor Hasan Hanić iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje kaže da su kratki programi studija zamišljeni tako da se osoba – srednjoškolac, student ili svršeni student može za kraće vreme usmeriti na one discipline koje su neophodne za određenu vrstu posla.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje još krajem marta doneo je pravilnik o realizaciji programa za kratke studije.

Pravilnik je stupio na snagu što znači da ćemo ubuduće moći da po ubrzanoj proceduri dobijemo onaj kadar za koji određeni poslodavac iskaže interesovanje.

"Prvi korak trebalo bi da naprave fakulteti i poslodavci zajedno, odnosno visoka škola ili univerzitet. Poslodavac ovde predstavlja svojevrsno telo koje akredituje takve kratke studijske programe", kaže profesor Hasan Hanić. 

Najpre bi fakulteti trebalo da sagledaju potrebe tržišta rada i kažu koja su zanimanja deficitarna, navodi Hanić i ističe da se ovde radi o zahtevima za određene poslove i za određena konkretna radna mesta. 

Prema njegovim rečima, postavka je da se osoba, srednjoškolac, student ili svršeni student može za kraće vreme usmeriti na one discipline koje su neophone za određenu vrstu posla.  

Reč je obuci koja bi trajala od tri do 18 meseci.

To su studijski programi koji prevashodno moraju biti stručno orijentisani, da sadrže i obezbede što više praktičnih znanja.

Profesor Hanić ukazuje da su trenutno najpopularnije infomaciono-komunikacione tehnologije koje uključuju softver i programiranje.

"Jedan gimanzijalac koji je zainteresovan za ovu oblast može biti osposobljen bolje za kraće vreme nego neki fakultetski obrazovani čovek koji ima mnogo više znanja, ali ne može tako efikasno da se uključi i obavlja posao kao neko ko ima kombinaciju znanja", objasnio je profesor Hanić.

Ističe da je ideja da se kratki studijski program radi zajedno sa poslodavcima koji najbolje znaju zahteve određenih radnih mesta i da zajedno koncipiraju program i sadržaje.

Profesor navodi da je predviđena i praksa, tako da će oni koji se opredele za ove programe određeno vreme provoditi u kompaniji koja je naručilac određenog profila. 

Na pitanje kada će početi prvi studijski programi, Hanić je rekao da to zavisi od fakulteta. 

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 19. maj 2019, 17:22) - anonymous [neregistrovani]

Шта да кажемо

Како ја видим, необразовани би у РС "вазда" да се зову образованим. Управо им је ово недостајало.
Да се не заваравамо, врхушка завршава и сада тако. Резултат видимо, а ако се до дипломе буде стизало за 18 месеци, ништа нисмо видели према ономе шта следи.

Побуна против овакве декаденције био би једини штрајк, којем бих се придружила.

(nedelja, 19. maj 2019, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Prakticni i teorijski fakultet

Treba podeliti fakultete na prakticne i teorijske.
Npr. dilomirani ekonomisti zavrse fakultet i nemaju skoro nikakva prakticna znanja iz oblasti racunovodstva,bankarstva,privrednog prava...a sa druge strane pola fakulteta uce filozofije,politicke ekonomije,sociologije...a sve su to vec ucili u srednjoj skoli.

(nedelja, 19. maj 2019, 15:28) - bojana [neregistrovani]

pogrešno

bez pravog obrazovanja nema dobrog funkcionisanja institucija,države......nema perspektive i sve počinje vremenom da tone......to nam je glavni uzrok odliva mozgova......ljudi bez savesti i obrazovanja sedaju da rade nešto za šta nisu obrazovani,a kod nas je to danas normalna stvar.........sklonite neobrazovane sa mesta koja im ne pripadaju i neće biti potrebe za nikakvim prekvalifikacijama......obrazovanje je čudo i ne postiže se nikakvim skraćenim kursevima,itd....kako ćete jednog mastera iz oblasti kulture prekvalifikovati u ET-stručnjaka,.....dok ovamo zaboravljamo sopstveno pismo.....GREŠKAAA.....to nema nigde u svetu.......

(nedelja, 19. maj 2019, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Gaus

Gaus, nemački matematičar, znao je da rešava linearne jednačine sa navršenih 4 godine. Verovatno da bi on mogao da za tako kratko vreme da postane i dobar matematičar i dobar inženjer... Ali prosečnom čoveku treba prosečno vreme. A to vreme je praksa odredila. Minimum 4 godine.

(nedelja, 19. maj 2019, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Za takve kopije

zapadnog skolskog sistema u Srbiji fali zapadna industrija.

(nedelja, 19. maj 2019, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

h

U Kanadi, Americi.... svuda. 

(nedelja, 19. maj 2019, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Ха ха ха ха ... За 18 месеци ?!!!

Где то има заиме бога да одмах упишем тај факултет ?
Мора да су то неки екстра генијалци или имају много пара па завршавају за 18 месеци.

(nedelja, 19. maj 2019, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Ma može to i brže, šta vam je

Samo malo više košta.

(nedelja, 19. maj 2019, 11:09) - Ljubiša [neregistrovani]

Podržavam u potpunosti!

Podržavam u potpunosti!

(nedelja, 19. maj 2019, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

Programiranje

Ucenje programiranja (softverskih jezika) jse moze postici za relativno kratko vreme, Medjutim onaj ko je naucio programiranje ne znaci da ce napraviti dobar i efikasan program. Za to je potrebno duboko poznavanje materije iz oblasti za koju je program namenjen, a to se ne postize za kratko vreme. To znaci da je iluzija da ce zavrseni ucenik srednje skole proizvesti dobar program sa ovako kratkim obukom. Ovakvi kursevi su za usavrsavanje a ne za osnovno obrazovanje.