Oproštaj od Miše Janketića

Dramski umetnik Mihailo Miša Janketić sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je komemoracija.Od velikog glumca oprostili su se porodica, kolege i prijatelji.

Od Janketića su se oprostili njegovi prijatelji iz Tomaševa u uverenju da će aplauzi njegove publike u Tomaševu i Beogradu trajati iako je njegovo srce prestalo da kuca.

Okupljene na Novom groblju, među kojima je bio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, pozdravio je Janketićev sin Marko, zahvalivši im što su došli da isprate njegovog oca. 

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović rekla je na komemoraciji da je Miša Janketić svojim ulogama i velikim darom stvarao istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali i istoriju glume ovog prostora, da je bio čovek ubeđenja i principa i da će se pamtiti njegova briga za mlade glumce, jer se neizmerno radovao svakoj novoj generaciji.

Voja Brajović je primetio da je Janketić imao ispunjen život na sceni i van nje, da je voleo da se raduje i velikim i malim stvarima i podsetio na tekst Zlatana Dorića povodom jedne u nizu nagrada koje je Janketić dobio, Dobričinog prstena: "On doživljava svaku ulogu kao Sizif onaj kamen koji neprestano gura uz brdo, samo što njegovo kamenje na vrhu postaje drago kamenje". 

Glumica Branka Petrić se prisetila niza anegdota iz svog šest decenija dugog druženja sa Janketićem, ukazala na njegovu briljantnu karijeru koja je mogla da se nasluti već u prvoj predstavi u kojoj je zaigrao u JDP-u, ali i na bogat porodični život. 

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević je naglasio da je Janketić bio vojnik svoje profesije sa stavom da se čovek nikada ne predaje bez velikog rada i dostojanstvene borbe i da nema plakanja i lamenta nad sopstvenom sudbinom. 

Reditelj Egon Savin kaže da je sa Janketićem imao oko 200 proba, ali da se ničega ne seća jer bi on uvek odigrao scenu iz prve i odlazio, a skrenuo je pažnju i na njegov poseban starovremenski dar pripovedanja zbog kojeg je mogao da bude vrhunski pisac da svoje srce nije zavetovao pozorištu. 

"Hvala ti za sve ono gde sam te gledao i slušao, za ludačku snagu i prkos, hvala ti što si me naučio da ništa nije pogrešno ako služi pravom cilju. Putuj, kneže, i pozdravi nam one gromade kojima ideš. Vidimo se prijatelju, ako zaslužim tvoje društvo", oprostio se glumac Vojin Ćetković.  

U bogatoj karijeri Miša Janketić odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom matičnom teatru - JDP-u.

Ogroman trag ostavio je na filmu, televiziji i radiju, a dobitnik je najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja - Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво