Ko su prijatelji, a ko neprijatelji Srbije

U istraživanju Instituta za evropske poslove građani su se izjašnjavali o tome ko je prijatelj, a ko neprijatelj Srbije u Evropskoj uniji. Više od 60 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa Unijom, ali je podrška ideji odlaska iz zemlje veća nego ulasku u Evropsku uniju.

Godina ulaska Srbije u EU neretko građanima izgleda kao pokretna meta. Od predaje zahteva za članstvo prošlo je 10 godina i više od pet godina od otvaranja pregovora.

Ako bi danas bio raspisan referendum o članstvu – 48 odsto ispitanika navodi da bi glasalo "za", 35 odsto ima suprotan stav, devet odsto ne bi izašlo na glasanje, dok osam odsto njih ne zna kako bi glasalo.

Odnose Evropske unije i Srbije nisu dobili ni trojku.

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove kaže da su građani kao najveće prijatelje naše zemlje naveli Grčku, Nemačku, Španiju, Italiju.

"Grčka je zemlja članica EU sa kojom građani imaju najviše kontakata u jednoj godini. Takođe, to je zemlja u kojoj je pravoslavlje glavna vera i sa tim se građani Srbije poistovećuju", kaže Naim Leo Beširi.

Objašnjava da se Grčka i Nemačke iz godine u godinu rotiraju na vrhu ove liste.

"U Nemačkoj bi voleli da žive, ukoliko bi otišli iz Srbije. A, svi imamo prijatelje i rođake koji žive u Nemačkoj. I kada građani Srbije traže posao u inostranstvu, biraju Nemačku", dodaje Naim Leo Beširi i navodi da, zbog velikog izvoza i uvoza, najviše kontakata imamo sa nemačkim proizvoda.

Tu su, dodaje, i stereotipi o Nemcima kao preciznim ljudima i onima koji poštuju ugovore i svoje zaposlene.

Na pitanje koja država u Evropskoj uniji nam je najveći neprijatelj, odgovor glasi: Hrvatska, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Belgija...

Iz Instituta za evropske poslove objašnjavaju da je Hrvatska godinama unazad na prvom mestu – zbog nerešenih bilateralnih odnosa, pitanja nestalih, ratnih zločina, granica. Međutim, napominju da se iz godine u godinu taj procenat smanjuje.

Što se tiče Velike Britanije, ona je, prema ovom istraživanju, "neprijatelj broj dva" – zbog jakog stava o nezavisnosti Kosova i zbog toga što građani Srbije slabo putuju u tu zemlju, jer je viza skupa i teško ju je dobiti.

Naim Leo Beširi obrazložio je za RTS to što se Nemačka nalazi visoko i na listi prijatelja i na listi neprijatelja. Ističe da su razlozi za to što građani Nemačku smatraju odgovornom za sve ono što se dešavalo za vreme Drugog svetskog rata, ali i zbog velikog prisustva nemačkih privrednika u Srbiji (što deo građana može smatrati negativno), kao i čvrst stav o Kosovu.

Odnosi u regionu

Na pitanje sa kojom susednom državom imamo najlošije odnose, odgovori glase: Hrvatska, Albanija, Crna Gora, svaka država...

Zanimljivo je to da je Albanija druga na ovoj listi, iako Srbija nikada nije imala bolje odnose sa tom zemljom.

Odnosi sa Albanijom se percipiraju kao odnosi prema Albancima, koji su negativni zbog Kosova, naveo je Naim Leo Beširi.

A, na pitanje sa kojom susednom državom imamo najbolje odnose, građani su naveli Mađarsku, BiH, Crnu Goru, Rumuniju, Bugarsku.

"Što je veća interakcija na visokom nivou, veća je percepcija građana. I pozitivne poruke vrlo često utiču na njihovo mišljenje. Imamo intenzivnu interakciju predsednika Srbije i premijera Mađarske, ali u Srbiji živi i veliki broj Mađara koji zemlju odakle potiču smatraju prijateljskom", rekao je Naim Leo Beširi.

Ističe i da negativne političke poruke utičku negativno na stav građana o nekoj zemlji i njenom narodu.

"Velika odgovornost je na političarima, pre svega ministrima, predsednici vlade, predsedniku, da šalju pozitivne i umerene poruke kada se obraćaju drugim zemljama u regionu. Bez obzira na to da li o tome govore u zemlji ili inostranstvu, to svakako dolazi do građana", rekao je Naim Leo Beširi.

broj komentara 38 pošalji komentar
(nedelja, 19. maj 2019, 02:34) - anonymous [neregistrovani]

Rumuni

Rumuni su najveci prijatelji Srba. Pravoslavci su i prve komsije s kojima nikad nismo imali problema. Nisu priznali Kosovo, nisu nam nikad radili iza ledja, uvek su nas podrzavali. Veoma su slicni nama iako nisu slovenskog porekla. Treba okrenuti ledja raznoraznoj tzv. "braci" koji su nas ustvari oduvek tajno ili javno mrzeli ili nam zavideli i pribliziti se pravim prijateljima kao sto su Rumuni.

(subota, 18. maj 2019, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Неко написа да смо ми сами себи највећи непријатељи и...

...на жалост изгледа није далеко од истине? Историја је показала фа су то доста користили наши (бројни!) непријатељи, а ми никако да се дозовемо памети и сложимо се, јер смо тада најјачи!

(subota, 18. maj 2019, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

Једноставно - ко је признао Косово није нам пријатељ!

Да не философирамо без потребе, нарочито када су у питању бивше СФРЈ земље!

(subota, 18. maj 2019, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Moj stav:

Najveci neprijatelji Hrvatska i V.Britanija. Najveci prijatelji su Grcka i Rumunija. Hrvatska ce dugo biti neprijatelj broj jedan jel im tamo sve vise smeta napredak Srbije u svakom pogledu a i antisrpska histerija raste. Srecom taj nas najveci neprijatelj je slabiji od nas bez obzira sto je clanica EU. Srbija treba da saradjuje u svakom pogledu sa svima koji hoce sa nama a oni koji ne zele i ne moraju.

(subota, 18. maj 2019, 20:28) - ,," [neregistrovani]

Овако

Или постоји дубока збуњеност о значењу појма пријатељства, или се силује истина, или је прилог тататира другари и сл., или од свега набројаног по мало (или по више).

(subota, 18. maj 2019, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

Ko su nam neprijatelji,a ko prijatelji?

Odredjivanje ko je prijatelj a ko neprijtelj srpskog naroda najlakse je vidjeti po tome ko postuje suverenitet Srbije a ko ne,tj. ko je priznao "nezavisni KosMet",a ko ne,ko postuje suverenitet Srbije radi svojih licnih interesa a ko stvarno postuje Srbiju bez ikakvih interesa.I druga stvar,koje drzave su,na bilo koji nacin,ucestvovale u agresiji na Srbiju,a koje ne.
Kad vidim lidere mocnih EU drzava kao sto su Britanija,Njemacka,Francuska,a onda redom predstavnike manjih drzava kako se grle i ljube sa albanskim ratnim zlocincima Tacijem i Haradinajem ,cesto se upitam,pa,zar nas toliko mrze?
Grcka i Kipar su nam pravi prijatelji,davali su nam javnu podrsku za vrijeme agresije na Srbiju,tu su i Izrael,Bjelorusija i Rusija koje su van EU i koji su bili protiv agresije na Srbiju.Premijer Ariel Sharon je isao u Washington da se protivi bombardovanju Srbije..A, sta reci za Njemacku koja jasno kaze da je naoruzavala i obucavala UCK.Britanija nas zeli proglasiti genocidnim i bili su najglasniji u agresiji na nas.Francuska nije bila ista za vrijeme Miterana koji je bar malo branio Srbe u BiH i Siraka i svih ostalih poslije njega (1996) koji nas ne podnose.
Dakle,kao i zivotu,pravih prijatelja je jako malo i neprijatelja je mnogo vise.

(subota, 18. maj 2019, 17:32) - Djekna [neregistrovani]

Neprijatelji

Nije nama Hrvatska najveći neprijatelj zbog "godinama unazad nerešenih bilateralnih odnosa" već zato što su nas ubijali i progonili kad god im se ukazala prilika. Danas to ne žele da priznaju i ne samo da ne žele da se izvini, nego čak i slave pokolju Srba. Eto, to je razlog. A zašto oni nas mrze, to ni oni je znaju kada bi ih pitali.

(subota, 18. maj 2019, 17:02) - anonymous [neregistrovani]

Анализа

Веома штура анализа. Грчка - не само због православља и одласка у Грчку, већ због лепих момената у нашим историјама. Просто невероватно да је овај експерт то успео да изостави. Хрватска - не знам како је експерт успео да изостави оволике шовинистичке испаде и мржњу у Хрватској, шарања билборда, напада на ватерполисте и друге спортисте, и слично. Чисто сумњам и да се смањује проценат. Албанија? Па због покретања проблема са Косовом и њиховог политичког деловања. Подаци делују реално, али анализа веома штура и уопштена - питам се, шта смо то ново сазнали?

(subota, 18. maj 2019, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Ovakio

Nije da cepidlacim ali Englezi spadaju u germane.

(subota, 18. maj 2019, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Nazalost

mi smo sami sebi najveci neprijatelj to se vidi i po nasim brojnim i zaboravljenim zrtvama. Iako smo podnijeli strahovite zrtve u ratovima u miru smo dali vlast i moc drugima da odlucuju o nasim sudbinama.