Poverenica: Bez diskriminacije zbog rodnog identiteta

Transrodne osobe i pripadnici i pripadnice LGBT populacije ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije.

Transfobija i homofobija su i dalje prisutni u našem društvu, kao i nedostatak razumevanja za poteškoće sa kojima se LGBT osobe suočavaju, ukazuje poverenica Brankica Janković napominjući da su oni deo našeg društva i da ne možemo ignorisati njih i njihova prava.

Zabrinjavajuće je to što pojedinci, posebno određeni političari i javne ličnosti i dalje iznose uvredljive i omalovažavajuće stavove kojima nastavljaju da podržavaju predrasude prema LGBT zajednici, naglašava poverenica, navodi se u saopštenju.

Janković ističe da i pored pozitivnih pomaka i izmenjenih zakonskih rešenja u vezi sa promenom pola u matičnim knjigama i dokumentima, treba nastaviti sa daljom implementacijom propisa i unapređenjem položaja ovih društvenih grupa.

Napominje da broj pritužbi koje se podnose Povereniku zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta pokazuju da treba osnažiti pripadnike LGBT populacije da prijavljuju diskriminaciju, pogotovo ako se ima u vidu da su najveći deo pritužbi podnele organizacije civilnog društva.

Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni, zaključuje Janković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво