Pet godina kasnije, Drenovac od Save brani nov nasip

Zbog obilnih padavina vodostaj Save je u porastu, od jutros su uvedene redovne mere odbrane, ali bojazni od poplava nema. A pre pet godina, Šapčani i mnogi građani iz cele Srbije bili su uz obalu, kako bi grad i okolna mesta zaštitili od nabujale reke. Najkritičnija deonica duža od pet kilometara biće sigurna kada se sredstvima Evropske unije do kraja godine, završe radovi na novom nasipu.

Maja 2014. godine uz Savu lanac od više hiljada ljudi i na stotine hiljada džakova. Za odbranu od reke koja je sa 666 centimetara beležila rekorde, rekordna i višednevna odbrana. Pet godina kasnije, Drenovac od Save brani nov nasip, a sigurna obaloutvrda radi se do Čevrntije.

"Sava je udaljena 100 metara, bila je pre pet godina u visini nasipa ovde, spomenulo se, ne povratilo se nikad više u životu", kaže Milorad Burmazović iz Drenovca.

U izgradnju nasipa koji će na pojedinim delovima biti viši dva metra od postojećeg, ugrađeno je do sada preko 200.000 kubnih metara zemlje i 130.000 kubika peska. Obimne građevinske radove usporavaju kiše.

Širina radne zone je 40 metara. Zbog raskvašenog terena mašine su u maju uglavnom stajale, i gusenice bagera su se zaglavljivale u blatu.

"Ne možemo ništa da radimo od zemljanih radova, samo možemo da postavljamo cevovod za regulisanje peska", rekao je Marko Makević, radnik "Jugokop Podrinje" u Šapcu.

Više od polovine je završeno, a do kraja godine od poplava će biti zaštićeno oko 30.000 hektara oranica i 150.000 stanovnika uz Savu i Drinu.

"Do sada smo uradili oko tri kolometra, preostalo je oko 2.300 metara da se završi kad vremenski uslovi dozvole. Izuzetno je težak projekat, složen, pošto se jedan deo nasipa radi od postojećeg i fali nam jedan deo zemljanog materijala koji dovozimo iz pozajmišta", kaže Duško Vujković, građevinski inženjer, šef gradilišta.

Iako nivo reke ovog maja ne preti, sigurni od poplava biće tek kada nasip spoji Drenovac i Čevrntiju. Zato meštani svakodnevno prate mašine, ali i prirodu. Sve dok su puževi uz Savu na zemlji, a ne na stablima drveća, kažu - straha od poplava nema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво