Potrebna još jedna roditeljska kuća, humanost iznad profita

U Beogradu postoje tri roditeljske kuće za smeštaj porodica dece koja se leče od karcinoma. U njima ima mesta za 13 porodica, što nije dovoljno. Zato su Udruženje obolelih od karcinoma NURDOR i "Master kard" pokrenuli kampanju za još jednu roditeljsku kuću u kojoj bi se obezbedio smeštaj za još 20 porodica. Kao i mnogo puta do sada, RTS podržava i ovu humanitarnu akciju.

Nemanja je imao sedam godina kada mu je dijagnostikovan rak kostiju. Iz rodnog Niša morao je na lečenje u Beograd. Posle 25 hemioterapija za tri godine i amputacije obe noge, Nemanja je izlečen i danas je jedan od najtrofejnijih srpskih plivača s invaliditetom.

Godine lečenja, seća se, za njega i njegove roditelje, nisu bile nimalo lake. 

"Moji roditelji su imali sreću da smo imali rođake u Beogradu tako da su oni boravili kod njih. Verujem da bi mnogo bilo bolje da je tada postojala roditeljska kuća. Kancer je bolest koja se leči dugo, po par godina zna da traje lečenje, tako da je nama bilo izuzetno teško jer smo iz Niša, a neko treba tri godine da boravi u Beogradu", rekao je Nemanja Tadić.

Za roditeljsku kuću, na Senjaku, ugovor s gradom je istekao i neizvesno je da li će biti produžen. Za novu, u kojoj bi bilo mesta za još 20 porodica, traži se prostor i pomoć svih koji mogu da učestvuju. 

"Radi se o tome da je Beograd i tržište nekretnine u Beogradu veoma skupo, nije lako naći objekat te veličine koji je nama potreban. Važno je da objekat bude blizu bolnice kako bi mogli da neometano da realizujemo transport dece i porodica svaki dan na terapije i nazad do kuće, tako da su zaista potrebna velika sredstva", kaže Tamara Klarić, predsednica Udruženja NURDOR.

Velike kompanije u svetu odavno su svesne svoje odgovornosti prema građana i rado ustupaju deo profita za opšte dobro.

"Negde smo vrlo ponosni što možemo da damo primer i drugim kompanijama da stave ovakve aktivnosti ispred poslovnih ciljeva ili da ih dovedu u vezu, jer definitivno treba biti pokretač pozitivnih poromena", kaže Jelena Ristić, direktorka "Master karda" za Srbiju, Crnu Goru i BiH.

"Mislim da je, kako privrednom sektoru, tako i građanima, jako važno da kada znaju da su negde uložili novac ili vreme kao volonteri, jako važno da vide rezultate toga što smo uradili zajedno", navodi Tamara Klarić.

Prošle godine u Nišu je otvorena nova bolnica dečije hematoonkologije, najsavremenija na Balkanu - upravo zahvaljujući pomoći društveno odgovornih kompanija i građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво