Smenjen starešina Crkve Svetog Save u Njujorku

Starešina hrama Svetog Save na Menhetnu, protojerej Živojin Jakovljević, smenjen je na osnovu odluke episkopa istočnoameričkog Irineja.

Protojerej Jakovljević, koji je bio i zamenik episkopa Eparhije istočnoameričke, razešen je "efektivno 15. maja," a bogosluženje mu je zabranjeno na mesec dana.

Nakon te odluke, protojerej je uputio mejl članovima parohije kojim ih informiše da je smenjen, kao i da je Povereništvo hrama uputilo molbu patrijarhu kojom je zatražilo pomoć i zaštitu u vezi sa obnovom te svetinje, izgorele u velikom požaru na Vaskrs 2016. godine.

Episkop istočnoamerički Irinej prethodno je 2. maja razrešio Povereništvo njujorške parohije.

Jakovljević je u dopisu parohijanima naveo da je episkop Irinej odluku o njegovom razrešenju doneo "na osnovu člana Ustava, jednoobraznih pravila i pravila za crkvene sudove o otvorenom delovanju i kritikovanju crkvenih autoriteta i vlasti i njihovih odluka", ali i zbog "kršenje člana 47, pravila za crkvene sudove i odbijanja poslušnosti hijerarhijskoj crkvenoj vlasti i neizvršavanju njihovih odluka i naredbi".

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne saborne crkve Svetog Save u Njujorku, protojerej Jakovljević bio je na čelu Povereništva, "suspendovanog nakon što je odbilo da isplati izvođača radova na izgoreloj crkvi bez adekvatne dokumentacije, pozivajući se na nepoštovanje ugovornih obaveza izvodača radova Dona Živkovića".

Izvođač radova je, prema navodima iz obaveštenja parohijanima, "mesecima odbijao da Povereništvu dostavi dokumentaciju koja opravdava potraživanja i naplatu više stotina hiljada dolara".

Razrešeni starešina hrama parohijanima je saopštio i to da je Vladika obavestio i njega i Povereništvo da Eparhija preuzima rekonstrukciju hrama i blagajnu parohije, iz koje će eparhijski finansijski sekretar plaćati račune kontaktoru.

Crkva Svetog Save na Menhetnu, teško oštećena u požaru 1. maja 2016. godine, zatvorena je za bogosluženja. Radovi su u toku. Još se ne zna kada će biti postavljen privremeni krov.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 17. maj 2019, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

Razlog?

Čekajte, u tekstu piše da mu je greh što nije isplatio izvođača jer izvođač mesecima nije dostavio dokumentaciju šta je sve uradio. Pa zar nije upravo to ispravno?

(petak, 17. maj 2019, 07:41) - anonymous [neregistrovani]

pomoc

bitno je da je nasa vlada izdvojila sredstva za notr dam

(petak, 17. maj 2019, 04:35) - anonymous [neregistrovani]

Agresoru treba stati na rep

Ja bi upotrebio onu Njegosevu:
"Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom"
Dobrijevicu Australisko iskustvo nije bila dovoljna pouka?

(petak, 17. maj 2019, 03:13) - Amer [neregistrovani]

Gotovina

Ili ti "cash" je najveca pogodnost svih izvodjackih firmi u Americi. U pitanju su otprilike 3 do 5 miliona dolara.

(petak, 17. maj 2019, 01:39) - anonymous [neregistrovani]

Tуга

Туга шта се све ради, а још већа што сви ћутимо. Отац Живојин је човјек и свештеник за примјер, благослов нашем српском народу...искрен и праведан.

(četvrtak, 16. maj 2019, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

Korupcija

Je teška bolest i vrlo opasna za srpski rod jer smo joj itekako podložni