Novi programi za brucoše na ETF-u i Mašinskom fakultetu

Prema predloženim kvotama – Univerzitet u Beogradu, na osnovnim studijama mogao bi da školuje više od 15.000 brucoša, gotovo 10.000 na budžetu. Na sednici Senata usvojeni su novi i inovirani programi Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta. Koliko će se brucoša o trošku države školovati na svim državnim univezitetima, Vlada Srbije trebalo bi da odluči naredne nedelje.

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta ETF nema mogućnost da poveća kvote, ali je inoviran program na sva tri nivoa studija i na srpskom i na engleskom jeziku. Najpopularniji program softversko inženjerstvo, postoji 15 godina.

"On je napredovao od početnih 40 studenata do sada 180 studenata koji su prepoznati po visokom kvalitetu i koji predstavljaju osnov naših velikih kompanija, i izuzetno smo cenjeni u svetu", rekao je Milo Tomašević, profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Novi program i na Mašinskom fakultetu – informacione tehnologije u mašinstvu.

"Cilj nam je bio da klasičnom mašinskom inženjerstvu damo jednu logističku podršku kroz vrhunski organizovane studije informacionih tehnologija, ali koje su u funkciji mašinskog inženjerstva", istakao je Radivoje Mitrović dekan Mašinskog fakulteta.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popović naglasila je da će biti manje brucoša, jer, kako kaže, naša demografska slika nije naročito dobra.

"Broj mesta je sličan. Imamo nešto povećanja u oblasti IT-a i nekih novih studijskih programa. Ja verujem da će studenti iskoristiti prilike koje im se otvaraju i naravno, konkurencija je veoma oštra za najpopularnije fakultete", zaključila je rektorka Univerziteta.

Prvi upisni rok traje od 19. juna do 12. jula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво