Univerzitet u Beogradu spreman da školuje 15.000 brucoša

Prema predloženim kvotama, naš najveći i najstariji - Univerzitet u Beogradu na osnovnim studijama mogao bi da školuje više od 15.000 brucoša, gotovo 10.000 na budžetu.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu usvojeni su novi i inovirani programi Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta.

Konačnu odluku o tome koliko će se brucoša školovati o trošku države na svim državnim univezitetima, Vlada Srbije trebalo bi da donese naredne nedelje.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović kaže da je situacija slična kao prošle godine.

"Jedino što sa žaljenjem možemo da konstatujemo da ima manje đaka, kandidata, odnosno biće manje brucoša jer prosto demografska slika naša nije naročito dobra. Broj mesta je sličan. Imamo nešto povećanja u oblasti IT-a i nekih novih studijskih programa", kaže profesorka Popović.

Rektorka BU je uverena da će studenti iskoristiti prilike koje im se otvaraju i napominje da je, kao i uvek, konkurencija veoma oštra za najpopularnije fakultete.

Pošto je članovima Senata univerziteta u Beogradu dekan FON-a Milija Suknović predstavio zaključak stručne komisije Fakulteta organizacionih nauka po kojoj doktorat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, Senat Univerziteta je doneo sledeću odluku.

"Senat je doneo jednu odluku kojom je omogućio da svi zaposleni na Univerzitetu u Beogradu, koji su u nastavnom ili naučnom zvanju, mogu podneti nešto što nazivamo inicijalnom žalbom Univerzitetu u Beogradu do 24. maja i da ću ja kao predstavnica Univerziteta u Beogradu sve te inicijalne žalbe onda da prosledim Odboru za profesionalnu etiku koja je sada druga instanca koja će se baviti tim žalbama i oni imaju 120 dana da donesu svoj konačni sud. Znači ta odluka je konačna i time će se taj postupak završiti", rekla je Popovićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar