Kako sačuvati dostojanstvo porodice

Obeležava se Međunarodni dan porodice. Prema poslednjem popisu, u Srbiji ima nešto više od dva miliona i sto hiljada porodica. Oko milion i po ima decu, uglavnom jedno, odnosno dvoje.

Porodica u Srbiji sve je starija, sve je manje dece u njoj, a problemi i izazovi se množe. Najstariji i najmlađi članovi porodice su najugroženiji, i u svakodnevnom životu i u kriznim situacijama.

"Mi smo tu da podsetimo, da vidimo kako sa međugeneracijskom saradnjom i nekim novim partnerstvima možemo da pomognemo da starost naših sugrađana i sugrađanki ostane dostojanstvena", kaže Marija Raković iz populacionog fond UN-a.

Prosečna starost stanovnika Srbije je 43 godine. Ako se takav trend nastavi, za 30 godina svaki četvrti imaće više od 65 godina.

"Najveća pažnja mora biti usmerena na one koji su najdalje od dobrog, kvalitetnog života, oni najpre treba da dobiju elemente dostojanstvenosti i sigurnosti za život i budućnosti, pa tek onda možemo razgovarati o daljim koracima društva", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku.

Bolja komunikacija sa starijima, više razumevanja, empatije i ljubavi i da se stane na put vršnjačkom nasilju – to je mladima najvažnije.

Novi Zakon o pravima deteta predviđa i uspostavljanje Zaštitnika dečijih prava. Javna rasprava o tome počinje sledećeg meseca.

"Uputili smo poruke gradonačelnicima i donosiocima odluka da pristupe ovom javnom slušanju, da vidimo šta to može još da se uradi, da se unapredi u funkciji položaja i zaštite dece", kaže Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zaštitniku građana, tokom prošle godine, najviše su se žalili zbog povrede prava na naknadu tokom trudničkog, porodiljskog ili odsustva za negu deteta. Osim finansijske pomoći, porodicama su neophodni servisi podrške gde mogu dobiti stručnu pomoć.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво