Ko će sesti za volan gradskog autobusa

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd moralo je da raspiše javni tender za nove vozača. Plata je 45.000 dinara, uz uslov da rade dve godine.

Zamenik direktora Tehničke škole GSP-a Dušan Tučić ukazuje da njihovi đaci imaju više časova nego oni koji pohađaju ostale srednje saobraćajne škole.

"Oni imaju odličnu tehniku vožnje, odlično vladaju vozilom i mogu da budu bezbedni i sigurni u saobraćaju", rekao je Tučić.

Direktorka škole Marija Vučinić ističe da đaci dobijaju znanje o motornim vozilima, regulisanju bezbednosti saobraćaja, načinu kako se popunjava dokumentacija u saobraćaju, obezbeđivanju tereta u transportu.

Iako ju je odavno osnovao, gradski prevoznik nema ugovor o direktnom zapošljavanju, mada imaju zajedničke kabinete, predavače i prednost pri zapošljavanju.

Interesovanje za upis ove škole je veliko. Svake godine moglo bi da se upiše jedno odeljenje vozača i majstora više. Oni bi posle lako našli posao, jer vozači toliko napuštaju Srbiju da ih gradski prevoznik traži javnom nabavkom, odnosno evropska kompanija mu ugovorom traži i odabira vozače bar na dve godine.

To košta i poslodavca i vozače – to je neformalno usavršavanje po principu odabira i dobijanja sertifikata. Neki kažu da se tako još više ubrzava odlazak.

Kako usporiti odlazak vozača 

U školi su uvereni da se odlazak može usporiti, odužiti na više godina, ali i da je potrebno imati više poverenja u đake koji uz diplomu odmah stiču i dozvole za vozače automobila i kamiona. I to kroz školovanje koje je velika olakšica za roditelje, s obzirom na to da deca i dolaze iz siromašnijih porodica.

Direktorka Vučinić smatra da bi poslodavci lakše mogli da dođu do vozača i majstora kada bi potpisivali ugovor.

"Stipendirati ih od početka njihovog školovanja, sa potpisivanjem ugovora za određeni vremenski period koji učenik, odnosno zaposleni, mora da sprovede", ističe Vučinićeva.

Njen zamenik smatra da đacima treba da se omogući da dobiju dozvolu D kategorije.

"Kao što mogu policija, vojska i vatrogasci da polažu sa 21 godinom za D kategoriju, treba dati mogućnost i našim učenicima, jer C dobijaju sa 18 godina", istakao je Tučić.

Kad je motiv plata ne može se zaustaviti odlazak iz regiona jer i iz bogatijih sredina odlaze u još bogatije, ali se može probati sa usporavanjem, dok se i ovde ne poboljšaju zarade i uslovi.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво