UST podržava predložene izmene Krivičnog zakonika

Udruženje sudija i tužilaca Srbije očekuje usvajanje Predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika u Skupštini Srbije i njegovo stupanje na snagu u najkraćem roku jer kako navodi u saopštenju, on predstavlja dobar temelj za dalju prevenciju vršenja krivičnih dela.

Udruženje je posebno podržalo izmene koje su proistekle iz inicijative Fondacije "Tijana Jurić" koje predviđaju kaznu doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnih dela, kao što su teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom, kada su izvršena prema detetu, maloletnom licu, bremenitoj ženi i nemoćnom licu.

U saopštenju UST ističe da je Fondacija "Tijana Jurić" postigla veliki uspeh jer je izvorne ideje građana u saradnji sa resornim ministarstvom i predstavnicima struke, "dovela na korak od toga da postanu stvarnost i sastavni deo pravosudnog sistema".

UST je svoj doprinos dalo unutar radne grupe koja je radila na ovim izmenama i očekuje da one daju rezultate u oblasti daljeg suzbijanja kriminala, tako i u rešavanju pitanja koja hronično muče pravosudni sistem decenijama unazad.

U saopštenju navode da predstojeće izmene KZ treba da prati dalji rad na unapređenju izvesnosti kažnjavanja učinilaca i jačanje svih kapaciteta pravosudnog sistema, sve u interesu građana i društva u celosti".

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o predloženim izmenama, a sledeće sedmice očekuje se glasanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво